Arheološka otkrića 

5 najvećih arheoloških otkrića u 2016. godini

Foto: Storify

Ove godine, arheolozi su iskopali veliku količinu istorijskog bogatstva koje ne samo da je otkrilo neke nesvakidašnje ideje antičkih naroda, već je odgonetnulo mnoge tajne dobro poznatih artefakta.

Od novih svitaka iz Mrtvog mora preko kamenih kompleksa veličine 200 fudbalskih terena do najmlađe mumije Egipta – pogledajte najveće arheološke pronalaske 2016. godine.

1. Mozaik priče o Nojevoj barci

Mozaik koji opisuje biblijsku priču o Velikom potopu i legendarnoj barci koju je izgradio Noje, pronađen je unutar antičke sinagoge u izraelskom gradiću Hukok.

Na mozaiku se može videti barka sa parovima životinja među kojima su lavovi, medvedi i leopardi. Drugi deo mozaika opisuje razdvajanje Crvenog mora, sa prikazom drevnih egipatskih vonjika, okruženih vodom i prevrnutim kočijama.

2. Najmlađa egipatska mumija

Minijaturni sarkofag u Ficvilijam muzeju u Kembridžu verovatno je dom najmlađe mumije Egipta. Ovaj sarkofag, napravljen od kedrovine, otkriven je u Gizi 1907. godine, a veruje se da je nastao pre, otprilike, 2500 godina.

Fetus koji se nalazi unutar sarkofaga imao je samo oko 16 nedelja pre nego što je sahranjen. Ovaj artefakt nalazio se u engleskom muzeju više od veka, a verovalo se da sadrži organe mumificirane osobe. Tek primenom CT skenera otkriven je stanovnik ovog kovčega.

3. Piramida unutar piramide unutar piramide

Naučnici su otkrili da stepenasta piramida El Kastiljo, u čuvenom meksičkom arheološkom pronalazištu Čičen Ica, sadrži nekoliko iznenađenja. U svojoj utrobi, velika piramida krije još dve manje.

loading...

Najveća piramida datira u periodu između 950. i 1000. godine, dok je prva manja, unutar nje, izgrađena otprilike 100 godina ranije. Najmanja datira još više u prošlost, te naučnici veruju da je ova piramida, najstarija od tri, izgrađena u periodu između 600. i 800. godine.

4. Megalitski kompleks u Kazahstanu

Arheolozi su ove godine pronašli i neverovatni megalitski kompleks u Kazahstanu, koji se prostire na više od 120 hektara (veličina 200 fudbalskih terena) i star je više od 1500 godina.

I dok su iskopavanja još uvek u toku, ali su za sada već pronađeni kameni spomenici na kojima su ugravirane slike oružja i životinja, kao i sedlo delimično načinjeno od srebra. Ovaj kameni kompleks verovatno su napravili Huni, nomadi koji su putovali prerijama Azije i Evrope i na svojim putovanjima često dolazili u sukob sa rimskom carstvom.

5. Otvaranje Isusove grobnice

Arheolozi su nedavno vršili istraživanja Isusove grobnice – za koju su ljudi kroz istoriju verovali da sadrži posmrtne ostatke Isusa Hrista. Prema legendi, grobnica je pronađena u četvrtom veku nove ere, nakon što je Helena, majka cara Konstantina, putovala u Jerusalem i naredila iskopavanja tokom kojih je pronađena grobnica.

Kada je lokacija grobnice utvrđena, izgrađen je omanji hram iznad nje, a potom je i zaštićena debelom mermernom pločom. 2016. započeta su nova istraživanja na ovom lokalitetu. Tokom iskopavanja pronađen je krečnjački ležaj, na kome je, prema legendi, Isusovo telo bilo položeno.

Ova istraživanja mogu obasjati nova svetla i doneti nova saznanja o samoj grobnici, ali i o legendama koje je okružuju.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment