6 najstrašnijih arheoloških otkrića

66 – Mumije koje vrište
Istraživač Gaston Maspero je 1886. godine bio šef Egipatskih arheologa. I radio je prilično dosadan naučni posao. On i njegov tim su vadili mumije iz sarkofaga, popisivali ih, zapisivali detalje i sve vraćali na svoje mesto.

A onda su otkrili nešto zbog čega su se, pa recimo, šokirali. Jedna mumija koju su našli, za razliku od kraljeva i kraljica koje su obično istraživali, nije imala nikakva obeležja. Još je bilo čudnije što je mumija bila umotana u ovčiju kožu, koju su Egipćani smatrali prljavom. A kada su otvorili sarkofag, Gaston je otkrio da su ruke i noge čoveka bile zavezane. I još nešto. Otkrio je i da izraz lica nesrećnog čoveka nije bio ni malo spokojan kada je umro.

Zapravo čini se da je vrištao ili bar umro u teškim mukama. Naučnici smatraju da je verovatno sahranjen živ, mučen ili otrovan. I bili su prilično šokirani. A kako su istraživanja nastavljena otkriveno je sve više mumija koje vrište.
U međuvremenu se neko setio da ukoliko proces mumifikacije nije dovoljno dobro urađen, vilica će vremenom pasti a osušena koža će učiniti da sve izgleda bukvalno ukleto. Što uopšte ne umanjuje činjenicu da su vrišteće mumije verovatno najgora stvar koju možete da vidite u vašem životu. A ima i gore…

5
5 – Vikinška grobnica
Arheolozi su skoro slučano kopali pored puta na jugu Britanije u Dorsetu kada su pronašli nešto vrlo čudno. Masovnu grobnicu. U njoj se nalazilo 54 skeleta Vikinga. I svi su bili bez lobanje. A to nije bilo najčudnije od svega. Arheolozi su brzo primetili da su kosti poređane vrlo pravilno.

Prva teorija je bila da su vikinzi uhvaćeni u svomom pohodu. Lokalci su ih ubili a njihove glave uzeli za suvenir. Ali to nije objasnilo kako su im glave odsečene tako precizno. Naučnici su onda promenili priču pa je sada ideja da su ritualno žrtvovani a njihove koske složene u čast nekih bogova.

4
4 – Zver sa planine Moa
Jedna naučna ekspedicija je istraživala mlaninu Owen na Novom Zelandu. Otkrili su sistem pećina u njenoj unutrašnjosti. A u jednoj od njih čudnu gomilu kostiju. Komade sasušene kože.


3

3- Grobnica potopljenih lobanja
Arheolozi su 2009. godine malo kopali po isušenom Motala jezeru u Švedskoj. Da bi brzo na njenom dnu pronašli skrivenu misterioznu kamenu strukturu. I umesto da su se lepo pravili da ništa nisu videli oni su nastavili da kopaju. Pa su pronašli ono što se i očekuje od zajednice iz praistorije. Tamo je bilo kostiju životinja, kamenog alata, i još jedna sitnica. 10 lobanja starih 8.000 godina koje su pripadale ljudima različite starosti. A onda su pronašli i jedanaestu lobanju u jednoj od ovih 10. Dakle neko je ubio 11 ljudi i onda se malo poigrao sa ostacima. A ni to nije sve. Većina lobanja je bila probodena štapom.

 

2 – Kanalizacija za bebe
2
Grupa arheologa je nedavno istraživala ispod Ashkelona u Izraelu. Tačnije, kopali su po drevnim otvorima za kanalizaciju. U gomili blata i prljavštine otkrili su na stotine minijaturnih kostiju.

Brzo su shvatili da su u pitanju ostaci tek rođenih beba. Koje su iz nekog razloga naši preci bacali u kanalizaciju. Otkriveno je oko 100 skeleta a naučnici su ubeđeni da je ovaj kanal napravljen upravo za odlaganje dece. Prvo se smatralo da se kanalizacija služila za odlaganje neželjenih ženskiha beba, ali kasnije su otkriveni i ostaci dečaka. I dalje se ne zna čemu je služila ova jeziva stvar…

1

1 – Žrtve drevnog hemijskog rata
1933. godine arheolog Robert Du Mesnil Du Buisoon je istraživao hram Dura Europos u današnjoj Siriji. Tamo su Rimljani i Persijanci opasno potukli u svoje vreme. Mesnil je pronašao više tunela, što je bilo očekivano imajući u vidu da su Rimljani danima držali opkoljene Persijance. Malo se ipak iznenadio kada je pronašao 19 mrtvih Rimljana u poprilično neobičnim pozama. Izgledalo je kao da su umrli na nogama. Bio je tu i jedan Persijanac, a činilo se da su Rimljani bežali od njega.

loading...

A onda je otkrivena neobično visoka koncetracija sulfora i bitumena u tom tunelu. Naučnici smatraju da je to dokaz prvog hemijskog oružja primenjenog u nekom sukobu ikada. Zapravo u pitanju je bila zamka. Vojnici su namamljeni u tunel prepun bitumena koji su onda Persijanci zapalili. 19 vojnika se ugušilo.

(Izvor: dominomagazin)

loading...

Related posts

Leave a Comment