Arheološka otkrića 

Arheološko otkriće: Na dnu Sredozemnog mora pronađeno neprocenjivo blago!

Tanjug / AP Photo/Dan Balilty
Tanjug / AP Photo/Dan Balilty

Dva ronioca-amatera našla su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu i odmah obavestili Izraelsku upravu za antikvitete.

Procenjeno je da se radi o tovaru trgovačkog broda koji je potonuo pre 1.600 godina. Nađeni su novčići, bronzane statue i oprema sa broda, uključujući sidra i mnogobrojne dekorativne predmete, piše izraelski list Haarec.

Čim je tovar davno nađen Uprava za antikvitete započela je u drevnoj luci podvodna istraživanja. U tovaru je bila bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje meseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, delovi tri bronzane statue prirodne veličine i drugi predmeti u obliku životinja.

Tanjug / AP Photo/Dan Balilty
Tanjug / AP Photo/Dan Balilty

Nađene su i velike posude za pijaću vodu namenjene posadi broda. Najveće iznenađenje su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani.

Na novčićima je lik cara Konstantina koji je vladao Zapadnim Rimskim carstvom od 312. do 324. godine, navodi isti izvor. Nađeni su i novčići sa likom Konstantinovog rivala Licinija koji je vladao istočnim delom carstva.

Tanjug / AP Photo/Dan Balilty
Tanjug / AP Photo/Dan Balilty

“To su izuzetno uzbuđujuća otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagoveštava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku”, rekao je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete.

Preliminarna ispitivanja lengera ukazuju da je bilo pokušaja da se brod ukotvi, ali su se sidra pritom slomila što navodi na zaključak da su talasi bili veoma veliki, rekli su istraživači. Pre godinu dana u blizini su nađene 2.000 zlatnih novčića starih oko 1.000 godina. Uprava za antikvitete je pohvalila ronioce što su prijavali šta su našli, te će biti nagrađeni.

Tanjug / AP Photo/Dan Balilty

Pogledajte naš NOVI video klip na temu: Neobjašnjivi fenomeni na koje naučnici nemaju odgovor:


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |
loading...

Related posts

Leave a Comment