Arheološka otkrića 

Arheološko otkriće: Otkriven drevni italijanski Stounhendž

Grupa arheologa amatera je, u potrazi za bunkerima iz Drugog svetskog rata, slučajno otkrilo drevno istorijsko mesto.

Veruje se da je reč o italijanskom ekvivalentu Stounhendža, jednake važnosti.

Stručnjaci su potvrdili ovo arheološko otkriće navodeći da se radi o važnom spomeniku za razumevanje praistorije.

Prijatelji, koji su i arheolozi amateri,sprovodili su istraživanje bunkera iz Drugog svetskog rata na Siciliji, kada su naišli na tvorevinu poput Stonuhendža, piše Independent.

Profesionalna verifikacija je kasnije pokazala da je reč o sunčanom satu, koji datira iz, između 6000 i 3000 godina pre nove ere. Stručnjaci su pomoću GPS drona, kamera i kompasa proverili da li sat i dalje funkcioniše, i otkrili da može tačno da odredi godišnja doba.

Otkriće se povezuje sa Stounhendžom, jednom od najvažnijih istorijskih mesta u Engleskoj, u Viltširu. On je jedan od svetskih čuda i veruje se da datira iz vremenski približnog perioda.

Arheolozi navode da otkriće može da otvori brojne mogućnosti, i veruju da će na tom mesto najverovatnije pronaći još neka blaga istorije.

Đuzepe La Spina, jedan od arheologa koji su pronašli „još jedan Stounhendž“, rekao je: „Svako arheološko otkriće samo po sebi je veoma važno, ali biti deo ovakovog senzacionalnog otkrića, zaista me to čini ponosnim.“

Kakvu tajnu kriju megalitski kameni krugovi u Brazilu?

Foto: Wikimedia Commons

Megalitski kameni krugovi u Brazilu nagoveštavaju da su drevne civilizacije bile sofisticiranije nego što su arheolozi do sada mislili.

loading...

Rego Grande, poznatiji i kao amazonski Stounhendž nazvan prema poznatom spomeniku u Viltširu, smešten je u Amapi, blizu grada Calçoene.

Stručnjaci kažu da se ova neobična kompozicija kamenja koristila kao bogomolja, kao i za astronomska posmatranja povezanih sa ciklusima useva, piše Daily Mail.

Rio Grande se sastoji od 127 blokova granita, koji stoje uspravno u krugu od preko 30 metara. Svaki blok je nepravilnog oblika, visok oko 4 metra i težak nekoliko tona.

Ovaj predeo je prvi uočio Emil Goledi u kasnom XIX veku, ali je podrobnije proučavan mnogo kasnije.

Smatra se da je Rio Grande nastao pre 1.000 godina, otprilike 500 godine pre evropske kolonizacije.

„Počeli smo da tražimo delić koji će spojiti celu puzlu istorije basena u Amazoniji, a ono što smo pronašli u Amapi je aspolutno fascinantno“, kaže arheološkinja Marijana Cabral, koja zajedno sa svojim mužem (takođe arheologom) proučava stenovite formacije više od deset godina.

Pre 11 godina, arheolozi su iskopavanjem naselja otkrili keramičke urne koje su ih navele da pomisle da je ova regija u stvari bila groblje. Dok je poznato da su blokovi u Veltširu transportovani iz neke daljine, istraživači u Brazilu su locirali mesto tri kilometra dole niz reku odakle veruju da su prenesene granitne ploče.

Saznajte i Misteriozni „Točak džinova“ je star koliko i Stounhendž

Nakon povezivanja postavljenih kamena sa zimskim solsticijem, istraživači su pomislili da je ovo kamenje korišćeno da pomogne usevima ili ciklusima lova u određenim godišnjim dobima. Naselje bi takođe moglo da bude korićeno kao bogomolja ili za druge drevne rituale.

Granitne ploče takođe mogu da koriste kao markeri lovcima.

Da bi se otkrila prava namena amazonskog Stounhendža, neophodna su podrobnija istraživanja.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment