Bolivija: Misterija nalazišta Puma Punku zbunjuje naučnike

a3d44c0ff89019dc615845d89067525b
Foto: pinterest.com

Antički spomenici već vekovima zbunjuju ljude i inspirišu ih da o njima ispredaju najrazličitije priče i teorije.

Nespremni da poveruju u to da su naši preci pre dve, tri ili pet hiljada godina bili sposobni graditelji, mnogi su tako ubeđeni da su, na primer, egipatske piramide ili britanski Stounhendž gradili vanzemaljci.

Jedan od primera sličnih teorija u poslednje vreme jeste i južnoameričko nalazište Puma Punku ili Vrata pume u Boliviji, za koje je u zvaničnim dokumentima, procenjeno da je nastalo pre oko 1.500 godina. Ipak, postoje oni koji su ubeđeni da je napravljeno više od 10.000 godina pre toga.

Impozantna struktura

Vrata pume su značajno arheološko nalazište u današnjoj zapadnoj Boliviji. Sastoje se od neograđenog zapadnog dvorišta, centralnog, takođe neograđenog šetališta, terasaste humke ili piramide pune kamenja i zidom ograđenog istočnog dvorišta. Puma Punku, bez sumnje, po svojoj grandioznosti nadmašuju mnoge spomenike.

Sagrađen je od ogromnih kamenih blokova, od kojih je najveći težak čak 131 tonu. Ništa manje nije za poštovanje ni to što su upravo ti blokovi donošeni iz kamenoloma udaljenog čak 80 kilometara.

Foto: engineeringtravel.wordpress.com

Vreme izgradnje

Zbog manjka pisanih izvora, arheolozi ne znaju mnogo o bolivijskom nalazištu. Zahvaljujući datiranju radioaktivnim ugljenikom, poznato je tek toliko da je spomenik nastao između 536. i 600. godine. Graditelji Vrata pume su jednostavno nestali, a nekoliko vekova kasnije taj prostor naselile su Inke.

Taj južnoamerički narod zaslužan je, ili kriv, za jednu od najstarijih teorija o Puma Punkuu. Oni su verovali da je Tivanaku, kompleks kojem inače pripadaju Vrata pume, mesto na kom je stvoren svet. Naravno, te teze su se vremenom drastično promenile. Kasnije su samozvani istraživači prvo „preispitali“ starost struktura. Tako je Austrijanac Artur Poznanski 1926. stigao do nalazišta i objavio da Vrata pume nisu sagrađena pre jednog i po milenijuma, već mnogo ranije – pre 15.000 godina.

Jezero i luka

loading...

Poznanski se nije tu zaustavio, već je izneo tvrdnju da su Vrata pume u stvari bila luka grada Tivanakua, iako je najbliža vodena površina jezero Tititaka, udaljeno od 12 do 15 kilometara. Kako je on objasnio, u vreme izgradnje jezero je bilo znatno veće nego sada. Mnogi današnji istraživači koji odbacuju zvaničnu arheologiju veruju da je Poznanski bio u pravu, a kada pokušaju da objasne kako je neko pre 15.000 godina mogao da gradi tako grandiozne spomenike, oni se prisete posetilaca iz dalekog svemira.

– Puma Punku je jedino mesto na planeti koje su gradili sami vanzemaljci – tvrdi Jorgo Cukalos, publicista i voditelj.

Prema njegovim rečima, to je bila njihova zgrada dok su ostale građevine iz kompleksa Tivanaku bile ljudske i služile su za obožavanje „ljudi“ iz svemira. Kao dokaz za to navode se i neobične skulpture, među kojima su navodno prepoznati i likovi vanzemaljaca s velikim očima, onakve kakvi se najčešće viđaju u filmovima.

Sonična tehnologija

– U izgradnji je korišćena najnaprednija, sonična tehnologija. Da je to istina najbolje pokazuje legenda Inka da su džinovi koristili trube kako bi pomerali kamene blokove – kaže Cukalos.

Publicista Dejvid Čildres ide još dalje u svojim teorijama.

– Veliki svemirski brod s moćnim alatima, testerama i bušilicama sleteo je na to mesto i počeo da obrađuje kamene blokove, a zatim napravio Vrata pume. To mesto bilo je fabrika za proizvodnju energije – tvrdi on.

Čildres objašnjava da je Puma Punku uništen tokom velikog potopa, ali da ima dokaza da je došlo i do napada nuklearnim oružjem.

– Vanzemaljci su sami uništili Puma Punku kako bi sprečili ljude da se dokopaju njihove napredne tehnologije – tvrdi on.

196fe82221c96981cb9c33457f33a88d
Foto: pinterest.com

Ranije bio još raskošniji
IMAO NEVEROVATNE UKRASE

U trenutku kada je bio na vrhuncu, Puma Punku je delovao još neverovatnije nego danas, tvrde arheolozi. Naime, kamen na njemu bio je prekriven ispoliranim metalnim pločama, ofarbanom keramikom i tekstilom.

Sumerski
NAĐENA ČINIJA S NATPISOM NA NEPOZNATOM JEZIKU

Publicista Dejvid Čildres tvrdi da je u Puma Punkuu nađena činija nazvana Fuente magna, na kojoj pored južnoameričkog dizajna stoji natpis na protosumerskom i sumerskom jeziku. Ipak, svi lingvisti koji su pogledali natpis tvrde da to nisu ti jezici, ali problematično je to što niko ne zna gde je tačno nađena činija, a ni kada. Ona se pojavila niotkuda 2000, pa neki arheolozi veruju da je reč o pokušaju prevare.

Napušteni grad

Etnolog Džejson Jeger kaže da su Inke na mestu Puma Punkua pronašle napušteni grad i prilagodile ga sebi.

– Oni su verovali da je Virakoča, bog stvaranja, upravo na tom mestu stvorio ljude svih nacija i poslao ih da nasele sve zemlje. Postojeće strukture prilagodili su sebi. Kameni portreti na građevinama za Inke su predstavljali upravo te prve stanovnike planete.

Međutim, one oslikavaju prve vladare napuštenog grada – rekao je on.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Kurir)

loading...

Related posts

Leave a Comment