Arheološka otkrića 

Da li ove statue znaju istinu o prošlosti i budućnosti sveta?

profimedia-0147851715-620x350-min
Foto: Profimedia, AKG

Grobnica je od posebnog interesa za istoričare jer predstavlja spoj kulturnih i verskih ikona.

Na planini Nemrut, u posetioce ovog slabo poznatog mesta pod zaštitom UNESCO, zure masivne statue bogova, kraljeva i raznih bića, koje ne prestaju da zadivljuju njihove istraživače.

Tokom 1. veka pre nove ere, kralj Antioh I vladao je malim kraljevstvom pod nazivom Komagena, na teritoriji današnje turske pokrajine Adijaman.

Kada je umro oko 34. godine pre nove ere, sahranjen je ispod kolosalne humke od kamena, na vetrovitom vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat.

Prema zapisima koje je ostavio pre nego što je umro, Antioh je izrazio želju da bude sahranjen na visokom, izolovanom i svetom mestu.

Po svemu sudeći, želja mu je i ispunjena: izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je pokopan među bogovima,iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

Foto: Profimedia, AKG
Foto: Profimedia, AKG

One su služile kao sinteza dveju kultura koje su se nalazile sa jedne i druge strane Antiohovog kraljevstva.

Tako su tako persijske i zoroastrijanske verske figure, poput zoroastrijanskog vrhovnog boga Ahura Maude kombinovane sa njegovim grčkim “kolegom” Zevsom.

Upravo zato, ova grobnica je od posebnog interesa za istoričare koji smatraju da predstavlja spoj kulturnih i verskih ikona.

Nedavna istraživanja ukazala su na mogućnost da su statue postavljene u skladu sa događajima u lunarnom kalendaru, što bi značilo da su na neki način kameno proročanstvo, da čuvaju tajnu prošlosti i budućnosti, ali nezavisno od njihovog astrološkog značaja, mesto na kom počivaju omogućava sjajan pogled kako njima, tako i njihovim posetiocima.

loading...

INFO! Danas u 19:00h NOVI video klip na našem YouTube kanalu. Budite spemni! 🙂


Takođe, kako se planina Nemrut nalazi u blizini jugoistočnog dela planinskog venca Tavor, njeni posetioci mogu obići i ruševine obližnjih gradova Adijaman i Malatija.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment