Arheološka otkrića 

EPOHALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli grad kralja Davida tamo gde ga je Biblija označila

Biblija je vekovima dovođena u pitanje i diskreditovana je kao kredibilan istorijski izvor, međutim, vodeći izraelski profesor je bukvalno naleteo na revolucionarno otkriće za koje veruje da će ponovo napisati knjige istorije i dokazati da je Biblija istorijski tačan dokument.

Profesor Avraham Faust i njegove kolege sa Bal-Ilan univerziteta veruju da su možda otkrili nešto što, zajedno sa drugim arheološkim nalazima, dokazuje istorijsku tačnost Božje reči i postojanje kralja Davida.

Pronašli su lokaciju u Tel ’Etonu u dolini blizu Hebronskih brda u Izraelu, za koju biblijski naučnici tvrde da je “tačna lokacija“ biblijskog grada Eglon, poznatijeg kao grad kralja Davida.

Eglon je bio jedan od pet gradova koje je preuzeo Isus Navin, a kasije se navodi kao deo Judinog nasleđa.

U poglavlju 10 Knjige Isusa Navina, kralj Eglona je jedan od pet kraljeva koji su pokušali (i nisu uspeli) da preuzmu grad Gibeon. Kasnije se u Knjizi Isusa Navina 15:20 i 39 pominje: “To je bilo nasledstvo plemena Judinih ljudi prema njihovim klanovima… Lahiš, Boskat, Eglon, Kabon, Lahmas, Kitliš.“

Naučnici veruju da je lokacija koju su otkrili Faust i njegove kolege zapravo grad Eglon, na osnovu lokacije i starosti ugljenika.

Oktriveno je da struktura datira iz 10. veka kada je, prema Bibliji, kralj David vladao Božijim narodom.

Iako nisu pronašli nikakve artefakte sa ispisanim imenom kralja Davida, pronašli su druge tragove koji su ih naveli da poveruju da je ovaj grad bio pod izraelskom vladavinom.

“Na lokaciji smo otkrili znakove neke socijalne transformacije koju je region pretrpeo, uključujući izgradnju velike građevine u planu koja je arheolozima poznata kao “četvorosobna kuća“ koja je uobičajena u Izraelu, ali je retka, ili uopšte ne postoji, na drugim mestima,“ rekao je Faust.

“Ovo izgleda da ukazuje na to da se inspiracija ili uzrok za transformacije treba tražiti na planinskom kraju. Povezanost sa Davidom nije zasnovana na bilo kakvim arheološkim dokazima, već samo na osnovu okolnosti. S ozbirom na to da izgleda da se izvor promena  nalazi na planinskim područjima, i pošto se to dogodilo u vreme kada je David navodno postojao, veza je verovatna.“

loading...

Takođe su pronađeni i drugi artefakti poput grnčarije, tegovi za razboj i vrhovi strela. Istraživači veruju da su Asirci uništili grad 701. godine p.n.e.

Neki arheolozi tvrde da Faustovo prosuđivanje remete njegovi pokušaji da dokaže stvari koje se nalaze u Bibliji.

Dr Elijat Mazar je rekao:

“Arheologija ne počinje verom i Biblijom, a zatim se traže dokazi. Mi prvo pronalazimo dokaze a onda pokušavamo da shvatimo istinu koja stoji iza tog dokaza.“

Međutim, ako se to potvrdi, lokacija u Tel ’Etonu će se pridružiti drugim arheološkim nalazima kao što je Kirbet Keijafa, vojna tvrđava južno od Jerusalima, i Tel Dan Stele, kamen sa urezanim frazama poput “Davidova kuća,“ kako bi se ojačao taj slučaj da je kralj David zaista postojao.

To bi takođe moglo ojačati i slučaj da je Biblija istrorijski tačna.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Webtribune.rs)

loading...

Related posts