Fascinantne piramide koje je malo ko do sada video

27512441856962fc329c20121838759_v4 big
Foto: Flickr/mauro gambini

Zamislite da možete slobodno da lutate između 250 grobnica u najvećoj skupini piramida na svetu, a da ste pritom gotovo potpuno sami…

Takav scenario vrlo je moguć, ali ova lokacija, na žalost mnogobrojnih ljubitelja kulturnih spomenika, toliko je nedostupna da je samo mali broj privilegovanih ljudi imao priliku da je poseti.

Iako je pre pet godina uvršten na UNESKO-vu listu svetske baštine, drevni grad Meroe na istočnoj obali Nila danas je prazan i zbog ratne i ekonomske krize u severoistočnom Sudanu.

Međutim, krajnji ishod ove avanture i više je nego vredan truda. Samo najuporniji pustolovi mogu doživeti i očima upijati više od 2000 godina staru istoriju i piramide koje su služile kao grobnice kraljeva i kraljica Meroea.

Za razliku od onih u Gizi, ovde su manje, ali su uz njih sagrađeni i hramovi. Iako je veliki broj građevina oštećen tokom velike pljačke koja se dogodila pre 200 godina, mnoge piramide su očuvane u gotovo savršenom stanju.

Pre trinaest godina u pustinji u blizini Kerme pronađeno je na desetine razbacanih granitnih statua faraona. Većina je odneta u muzeje, dok se mali broj i dalje nalazi u pustinji, čekajući na turiste.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Lonely planet)

loading...

Related posts

Leave a Comment