Arheološka otkrića 

Istorijsko otkriće: Arheolozi pronašli mumiju staru 3.800 godina

845
Foto: Daily mail/twitter

Arheolozi su u grobnici Kubet el-Hava na jugoistoku Egipta, otkrili mumiju staru 3.800 godina. Istraživači veruju da pripada egipatskoj plemkinji zvanoj “Lejdi Satjeni”, jednoj od ključnih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu.

Kako prenosi portal news.discovery.com, telo je u izuzetno dobrom stanju, umotano u platno i položeno unutar dva drvena sanduka.

– Ovo otkriće je od istorijskog značaja jer je Satjeni jedna od najvažnijih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu. Ona je majka Hekaiba Trećeg i Ameni-Senba, dvojice najviših zvaničnika za vreme vladavine Amenemhata Trećeg, poslednjeg velikog faraona Srednjeg kraljevstva – izjavio je doktor Mahmud Afifi, direktor sektora drevne egipatske arheologije egipatskog Ministarstva antikviteta.

Ovaj istraživač je istakao i da je unutrašnji drveni sanduk u kojem je mumija pronađena u tako dobrom stanju da će naučnici moći da kažu koje je godine posečeno drvo koje se koristilo za njegovu izradu.

Osim toga, pronađeni su i ostaci pogrebne maske koja pokriva lice mumije. Izrađena je od slojeva platna ili papirusa prekrivenih gipsom.

– Lejdi Satjeni je bila ključna figura lokalne dinastije. Bila je ćerka nomarha Sarenputa Drugog i posle smrti muških članova porodice bila je jedinstveni noslac pava dinastije u pokrajini Elefantina – rekao je doktor Alehandro Himenez-Serano, naučnik na Univerzitetu Haen u Španiji.

Nomarsi su bili polufeudalni vladari u staroegipatskim pokrajinama. Arheolozi još pokušavaju da slože slagalicu u vezi sa rodoslovom u pokrajini Elefantina, pa se nadaju da će im otkriće mumije Satjeni biti od velike pomoći.

Njena porodica je vladala provincijom oko 1800 godina pre Hrista i bila je rangirana vrlo visoko – odmah posle porodice samog faraona. Arheološki tim radi na nekropolisu Kubet el-Hava od 2008. godine i od tada je otkrio mnoge netaknute grobnice, uključujući i grobnicu Hekaiba Trećeg, sina Lejdi Satjeni.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment