Izgubljen svet Atlantida je otkriven?

b2a70c6adb69aafb472e58e9f162e5cf_article
Foto: www.suggestkeyword.com

“Kapetan dohvati kamen i na steni ispisa samo jednu reč: Atlantida. Ta zemlja, čije postojanje su i stari i novi istoričari poricali i smatrali je izmišljotinom, prostirala se pred mojim očima…”
Ovakav prizor je, nažalost, i dalje je moguć samo u literaturi, a Žil Vern je u svojih “20 000 milja pod morem” potvrdio vekovnu fasciniranost ljudi mitskim ostrvom drevne kulture, koja je već za Platona bila najnaprednija i najveća na Zemlji.

No, sada se u sve uključila i najmodernija tehnologija. Na dnu Atlantskog okeana, na hiljadu kilometara od obale severozapadne Afrike, blizu Kanarskih ostrva, zahvaljujući internet mapi “Gugl okeana” (Google Ocean), naprednog alata za pretraživanje mora, primećeno je nešto što podseća na “mrežu ulica”, i to baš na na lokaciji gde bi trebalo da se nalazi izgubljena Atlantida.
ULICE NA DNU OKEANA

Mrežu linija koje se seku pod određenim uglovima, nalik preciznom, dobro organizovanom planu ulica, čineći tako savršeni pravougaonik veličine Velsa, primetio je tokom pretrage Berni Bemford (38), aeronautički inženjer iz Čestera. Berni tvrdi da lokacija izgleda kao “mapa grada iz vazduha”.
“To je sigurno napravio čovek”, prvo je što je rekao Bemford. On je svoj “grad” uporedio sa planom Miltona Kejnesa, grada iz oblasti Bakingemšajer, izgrađenog po sistemu mreže. “Ovde takođe postoje jasna pravila, tako da lokacija izgleda kao mapa grada, gledano iz vazduha. Takva preciznost i jasna organizovanost svakako ne može biti slučajna”.
Dr Čarls Orser, profesor arheologije sa Njujorškog državnog univerziteta i jedan od vodećih autoriteta za Atlantidu, otkriće je ocenio fascinantnim.
“To je jedna od najverovatnijih lokacija Atlantide kako ju je Platon opisao”, rekao je on.
Podvodna slika može se videti na koordinatama 31 15’15.53 N 24 15’30.53 W. Stručnjaci za Atlantidu već su objavili da je nerazjašnjena mreža smeštena upravo na jednoj od mogućih, odnosno najverovatnijih lokacija legendarnog ostrva, prema navodima antičkog filozofa Platona.
Podsećamo, prema Platonu, grad je potonuo u okean nakon neuspelog pokušaja Atlantiđana da osvoje Atinu oko 9.000 godine pre nove ere. Za Platona je Atlantida bila ostrvo “veće od Libije i Azije zajedno”, koje se nalazi ispred Herkulovih stubova (Gibraltarski moreuz). Na njemu živi veoma bogata i napredna civilizacija, koju su uništili zemljotresi i poplave. U sredini ostrva nalazila su se dva izvora: jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristaništa.

Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu, sve dok njihovi carevi nisu rešili da zarate sa ostatkom sveta. Vojsku ostatka sveta su predvodili Jelini, a na njihovom čelu su bili Atinjani. U strahovitoj bici Grci su odneli potpunu pobedu i sprečili da se Atlantiđani prošire sa “ove strane Herkulovih stubova”. U jeku najžešćih bitaka, zatutnjali su strašni zemljotresi i Atlantida je potonula u more…

MUNJEVITA REAKCIJA

Ostaje, ipak, pitanje: da li je program “Gugl zemlja” stvarno svemoćan, ili istraživači imaju prevelike oči? Broj fascinantnih pronalazaka putem “Gugl zemlje” do sada je uključivao izgubljenu prašumu u Mozambiku i čitavu seriju manjih iznenađenja, a novi “Gugl okean” već je pre nekoliko nedelja izazvao ludilo u Teksasu gde je, navodno, pronađen potonuli brod sa bogatstvom od tri milijarde dolara, što je već predmet parničenja po lokalnim sudovima.
Iza toga, stigla je i do sada najfascinantnija priča o pronađenim tragovima Atlantide. Iz samog Gugla reagovali su ovoga puta više nego munjevito, navodeći da je pravougaona struktura na dnu mora možda rezultat tehničke greške, odnosno da se možda radi o “tragovima” iz procesa izrade mapa. Naime, podaci za mape na “Gugll okeanu” dolaze sa brodskih sonara, a na tom su području brodovi prolazili u ravnim linijama, pa je zato možda “na karti ostala ovakva mreža crta u njihovoj putanji”.
– Gle slučajnosti, ispada da su baš na tom mestu brodovi išli napred – nazad i snimali dno… Interesantno objašnjenje, pogotovo što su takvi tragovi pronađeni jedino tamo – prokomentarisao je dr Čarls Orser, podsećajući da je u tom slučaju i dalje zanimljivo da su se navedeni tragovi našli upravo na jednoj od šest mogućih lokacija Atlantide, uz Crno more, Krit, mediteransko more između Kipra i Sirije, Azorska ostrva i Doger Benk u Severnom moru.
Bilo kako bilo, mitska Atlantida i dalje provocira ljudsku maštu, vraćajući nas ponovo verovanju da je nešto nalik raju možda zaista postojalo na našoj planeti…

LOKACIJE ATLANTIDE PREMA RAZNIM TEORIJAMA

Crno more – pre devet godina, pronađen je grad 100 metara pod vodom, ispred severne obale Turske. Postoje pretpostavke i da se radi o području koje je poplavljeno biblijskim potopom i ostalo ispod vode.
Krit – minojska kultura na Kritu nestala je kad je na Santoriniju eksplodirao vulkan, otprilike 1.600 godina pre Hrista, potopivši samo ostrvo i uništivši većinu mesta na Kritu.
Kipar – pre pet godina, američki arhitekta je koristeći sonar pronašao podvodne zidove koje je, između Kipra i Sirije, očigledno napravila ljudska ruka.
Kornvol – 1997. godine, ruski naučnici su utvrdili da su pronašli Atlantidu 180 kilometara zapadno od Land’s Enda na britanskoj obali.
Azorska ostrva – jedna od najčešće predlaganih lokacija je hiljadu i po kilometara zapadno od Portugala i pristalice te teorije tvrde da su Azorska ostrva vrhovi planina Atlantide.
Doger Benk – švedski istraživači tvrde da Atlantida zapravo leži na Doger Benku pod vodama Severnog mora, koji je potopljen u bronzanom dobu.

(Izvor: Treće oko)

loading...

Related posts

Leave a Comment