Kromleh od Almendresa: Portugalski Stounhendž

dsc_0342
Foto: kadeane.wordpress.com

Kromleh od Almendresa (Almendres kromleh) je megalitski kompleks koji se nalazi u neposrednoj blizini Guadalupe, opština Évora, izgrađen tokom nekoliko različitih razdoblja između 6000 i 3000 godina pre nove ere.

Ostao je neotkriven sve do 1966. godine, a danas je poznat kao najveća skupina menhira na Pirinejskom poluostrvu, i jedan od najvećih megalitskih spomenika u Evropi.

69456789
Foto: tl.advisor.travel

Na ovoj istorijskoj lokaciji se nalazi nekoliko klasičnih megalitskih struktura, prvenstveno kromleha (kromleh: crom llech = “savijena kamena ploča”) i menhira (uspravnog kamenja). Raspoređeni su u dva koncentrična prstena – manji istočni krug i veći oval na zapadu. 95 velikih kamenih blokova u obliku badema koji se mogu videti danas predstavljaju postupni proces akumulacije i preraspodelu tokom vremena.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

 Lepota romana Bela Luna je u slobodi doživljavanja i tumačenja, velikom prostoru čistilišta između neba i zemlje u kojem svako pronalazi svoje rešenje i način putovanja. Lako je osuditi i sebe i drugog i svetiti se u tami, ali dela nas odaju ko smo zapravo.
Naručite knjigu:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) –OVDE. | Srpska verzija (van granica Srbije) –OVDE. | English version – HERE. | Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


Manji prsten na istoku je najstariji deo kompleksa, a izgrađen je oko 6000 godina pre nove ere. Zapadni ovalni prsten je izgrađen 5000 godina pre nove ere, dok su tokom trećeg perioda izgradnje, oko 3000 godina pre nove ere, mnogi kameni blokovi premešteni kao bi se (verovatno) bolje uskladili sa mesecom, suncem i zvezdeama.

400px-Cromeleque_dos_Almendres1335
Foto: placeknow.com

Kao i sa svim sličnim lokacijama, svrha Kromleha od Almendresa (poznatog i kaoPortuglaski Stonehenge) ostaje nepoznata.

3225909263_6c01e3c775
Foto: liborcermak.blog.idnes.cz
Almendres-Cromlech-Evora
Foto: evora-portugal.com
Foto: flickriver.com

VAŠA REKLAMA – Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Pixelizam)

loading...

Related posts

Leave a Comment