Misteriozni krugovi u Namibiji

Foto: smithsonianmag.com

Na pašnjacima južne Afrike najvećim delom u Nambiji, postoje na hiljade misterioznih krugova koje se pojavljuju na polu plodnoj zemlji.U Nambiji stanovnici ove misteriozne krugove nazivaju “vilinski krugovi ”

Misteriozni krugovi mogu da imaju raspon od 2 metara do 15 metara u prečniku, a javljaju se usred travnate vegetacije,kako smo rekli najviše ih ima u Namibiji. Misteriozni krugovi se mogu videti takođe i Angoli i Južnoj Africi.

Krugovi su naravno proučavani od strane naučnika još od davne 1971.godine , ali za sada nema jasnih dokaza niti šta uzrokuje stvaranje istih .Prema rečima lokalnih stanovnika iz Himbe, po njihovom(narodnom) verovanju krugove uzrokuje zmaj koji živi ispod Zemljine kore, čiji vatreni dah stvara “mehuriće” na površini zemlje


V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


Drugi su pretpostavljaju da fenomen misterioznih pravih krugova izazivaju mravi tj. termiti, pa čak i radioaktivno tlo dok drugi misle da je od toksične lučevine otrovne endemske biljke Damara Euphorbia.

Nemački profesor biologije Norbert Juergens sa Univerziteta u Hamburgu,tvrdi da je otkrio šta je uzrok ovoj intrigantnoj pojavi “Vilinskih krugova” kako on  kaže krugovi su rezultat sofisticiranog ekološkog inženjeringa od peska koji proouzrokuju termiti vrste Psammotermes allocerus.

800_Namibia's mysterious fairy circles – hundreds and thousands of circular brown patches of bare earth, edged with tall grass. What causes them is still a mystery_BBC NHU.
Foto: discoverwildlife.com

Ali mu Valter R. Tschinkel, biolog sa Državnog univerziteta Floride, koji je takođe istraživao vilinske krugove, osporava nalaz(dokaz) profesora Juergens u kom kaže da Juergens “je napravio običnu naučnog grešku konfuzne korelacije (čak i vrlo jaka korelacija) sa uzročnostima.”

Naravno rasprava biologa još uvek traje i za sada nema konkkretnog dokaza niti rešenja šta bi moglo da uzorkuje pojavljivanje odnosno stvaranje misterioznih krugova na tlu Namibije…

(Izvor: Zanimljivosti dana)

loading...

Related posts

Leave a Comment