Arheološka otkrića 

Misteriozni lavirint Budima: Drevne pećine ispod dvorca

Duboko ispod kamenih zidova palate iz 13. veka, nalazi se Lavirint u Budimu, a u njegovim mračnim hodnicima leži mračna istorija drevnog zamka.

Tu se kriju skeleti koji čuvaju mnoge tajne, a lavirint je jedno vreme bio otvoren za javnost. Međutim, policija je 2011. godine izvršila raciju lavirinta i zaključala ga iz neobjašnjenih razloga. Šta se to krije ispod ulica Budimpešte?

Impresivni Budimski dvorac u Budimpešti na Dunavu

Mračna istorija pećina

Kompleks podzemnih pećina i hodnika su u kamen urezale termalne vode dugo pre nego što je praistorijski čovek počeo da ga koristi kao sklonište, pre pola miliona godina.

Navodi se da su u pećinama pronađeni kameni alati stari 350.000 godina koji su pripadali homoerektusu.

Hodnici i odaje se prostiru na površini od oko 1.200 metara i nalaze se oko 16 metara ispod drevnog zamka u Budimpešti.

Ove pećine su tako jedinstvene da su 1987. godine prepoznate od strane UNESKO-a kao mesto od svetskog značaja.

Vinske fontane pronađene duboko u lavirintu

Na ovom mestu se takođe nalazio rimski grad Akvinkum, tačno između Budima na desnoj strani Dunava i Pešte na levoj strani.

Pešta je bila važan ekonomski centar, ali je uništena 1241. godine kada su Mongoli napali Mađarsku. Ona je ponovo izgrađena u isto vreme kada je kralj Bela IV sagradio zamak u Budimu iznad drevnih odaja.

Prvi stanovnici su koristili pećine za čuvanje hrane i vode. Duboki tuneli su se takođe koristili i kao sklonište za vreme rata, ali su vremenom potpuno zaboravljeni.

loading...

Ove pećine su ponovo otkrivene tridesetih godina kada se razvijao grad, a pronađene su i kosti koje su sada izložene u muzeju.

Šaman s dva lica, po jedno s obe strane tela

Ukleti hodnici

Na ulazu u pećinu su pronađeni dokazi da se tu nekada nalazio turski harem, a navodi se i da je pronađeno nekoliko skeleta u dubinama tunela iz vremena otomanske okupacije. Veruje se da su u pitanju žrtve koje su Turci bacili u bunar kada su okupirali zamak.

Lavirint je jedno vreme služio kao zatvor, zatim za mučenje, a jedna od najjezivijih priča uključuje zloglasnog Vlada Tepeša, poznatijeg kao Drakula.

Priča se da je Vlada Tepeša, vojvodu od Valahija, izdao njegov saveznik, mađarski kralj Matijaš. Prema lokalnoj legendi, on je Vlada zatvorio u mračne hodnike zamka u Budimu oko 1462. godine, ostavivši ga da istrune tamo.

Ne zna se koliko je vremena on tamo proveo, ali se navodi da je brutalno mučen, pošto je, kada je konačno oslobođen, postao čovek poznat po mučenju, ubistvima i okrutnosti, a naročito po nabijanju svojih žrtava na kolac.

Rezbarija „Izgubljenog konjanika“ duboko unutar komora lavirinta

Prema drugoj legendi, Vlad Tepeš je zakopan ispod kamenog poda u pećinama, a nadgrobna ploča označava tačno mesto.

Dalje se navodi da su Turci, ali i drugi skupljači poreza iz srednjeg veka, zakopavali svoja blaga u lavirint i oko palate, ali niko do sada nije pronašao to blago.

U misterioznom lavirintu se nalaze čudne figure, drevna umetnička dela, simboli, bunari i fontane. Duž zidova se mogu videti naznake nekadašnjih prostorija za mučenje.

Vrata do „Unutrašnjeg kruga“ označena sa simbolom lavirinta i „ljutite“ glave bočno pred ulazom

Putnici koji su imali sreće da prođu kroz mračne tunele su imali priliku da nabasaju na sakrivenu komoru u kojoj vino slobodno teče iz fontane. Nepoznato je odakle potiče to vino. Posetioce ohrabruju da probaju vino, ako smeju.

Smatra se da je za fontanu zaslužan kralj Matijaš Korvin, koji je nastavio izgradnju ogromne kraljevske palate. Prema legendi, njega je otrovala njegova žena Beatris.

U tunelima se nalaze čudne čovekolike statue, od kojih je najpoznatiji šaman s dva lica. U palati iznad se nalaze blede, jezive voštane figure u kostimima koje dočaravaju taj period. Sve u svemu, pet odvojenih lavirinata spaja 10 hodnika.

Arpadijski trezori s krstionicom

Iznenadno zatvaranje

Lavirint je postao poznat po svojoj misterioznosti, privlačeći posetioce koji su želeli da saznaju više o istoriji i drevnoj kulturi Budimpešte.


INFO! Danas u 16:30h očekujte NOVI video klip na našem YouTube kanalu Svet tajni.


Međutim, posetioci i osoblje lavirinta su se prilično iznenadili kada je policija upala 29. jula 2011. godine, isterujući sve koji su se u njemu nalazili.

Tada se smatralo da je to učinjeno zbog nekakvog terorističkog napada ili vanredne situacije. Svima je rečeno da momentalno napuste lavirint, a kada se sve to završilo, niko nije dobio objašnjenje šta se dogodilo.

Osa Oltara sveta u lavirintu Budimskog dvorca

Zaposleni u labirintu su zatražili odgovore od organa vlasti, ali nije im dozvoljeno da se vrate u pećine. Neki izvori iz prve ruke navode da posetioci još uvek mogu ući u lavirint i da se organizuju ture, ali nije poznato da li su otvorene za javnost od 2011. godine ili se ture sprovode tajno.

Još uvek se spekuliše o tome šta se dogodilo 29. jula. Da li se tamo dole krije nešto što ne sme da izađe na videlo?

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Sott.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment