Misteriozni „Točak džinova“ je star koliko i Stounhendž! (VIDEO+)

images-2015-11-misteriozni_tocak_dzinova_star_koliko_i_stounhendz_aps_208242835
Foto: Reuters/Chen Katz

Bliskoistočna kružna kamena formacija je, procenjuje se, stara 5.000 godina! Zbog čega je ona sagrađena?

Čuveni Rujm el-Hiri („gomila kamenja divlje mačke“), ili na hebrejskom Rogem Hiri i Gilgal Refaim , nalazi se oko 16 kilometara istočno od obale Galilejskog jezera, na sredini prostranog platoa.

Ova formacija, najčešće nazivana „Točak džinova“, sastoji se od više od 42.000 bazalta poređanih u koncentrične krugove. Čemu su oni služili?

„Ovo je veoma zagonetno nalazište“, rekao je nedavno Uri Berger, izraelski stručnjak za megalitske grobnice, Rojtersu. „Naučnici često dolaze i ostaju zapanjeni ovim mestom, pa razvijaju sopstvene teorije.“

Kako je preneo Huffington Post, najnovija istraživanja su pokazala da bi ova formacija mogla biti stara oko 5.000 godina, odnosno da je sagrađena u vreme kada i čuveni Stounhendž.

Za razliku od daleko poznatijeg kompleksa u Velikoj Britaniji, „Točak džinova“ sastavljen je od manjeg kamenja, a njegov prečnik iznosi nešto više od 150 metara, kako je objavio Popular Archaeology . U središtu kompleksa nalazi se grobnica koja je odavno opljačkana, a stručnjaci još uvek ne mogu da se usaglase u vezi s tim jesu li kružni zidovi napravljeni da bi čuvali grobnicu ili je ona naknadno dodata „Točku džinova“, i to čak 2.000 godina kasnije.


VAŠA REKLAMA
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


Prema nekim teorijama, ona bi mogla da predstavlja svojevrsni kalendar, ali niko do sada nije pružio konkretan dokaz za neku od ovih tvrdnji.

Slične kružne kamene formacije mogu se da naći širom Bliskog istoka, najčešće u Jordanu i Siriji i još uvek se sa sigurnošću ne može reći jesu li oni na neki način povezani.

„Sličnosti su prevelike da bi sve to bila slučajnost“, veruje istraživač Dejvid Kenedi.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: National Geogreaphic)

loading...

Related posts

Leave a Comment