Arheološka otkrića 

Misteriozno kamenje koje se kreće (VIDEO+)

6791147042-sliding-rocks-racetrack-death-valley
Foto: loupiote.com

Kamenje koje se kreće je još jedan od mnogih misterioznih geoloških fenomena prirode, nazvan Racetrack Playa.

Ova „trka kamenja“ dešava se na tlu jezera koje svake sezone presuši, u Death Valley Nacinalnom Parku u Kaliforniji.

Tlo jezera je prekriveno šesterokutnim oblicima suvog blata, koji se formiraju nakon vrlo kratke sezona kada je jezero prekriveno plitkim slojem vode. Ali nismo ovde da istražujemo plitko jezero sa neobičnim tlom, već fenomen koji se na tom tlu dešava: fenomen kamenja koje se samo od sebe kreće.

movingrocks2
Foto: piedtype.com

Kamenje prelazi udaljenost čak i do 500 metara. Iako nikada nije snimljeno kako se kreće, iza sebe ostavlja tragove zbog kojih znamo da je definitivno u pokretu.

Kamenje koje se kreće je u rasponu od sitnih kamenčića pa sve do velikih kamenica od nekoliko kilograma. Tragovi koje ostavljaju su ponekad ravni, ponekad zakrivljeni ili idu na ‘cik-cak’.

Jedna od hipoteza je da vetrovi – koji na ovim prostorima mogu duvati i brzinom do 150 Km/h – guraju kamenje preko blata. Druga hipoteza je slična prvoj, a navodi da se nakon kiše formira tanak sloj leda tokom noći (kada temperature padnu ispod nule) preko kojeg kamenje lagano kliže uz pomoć vetra.

Race_003
Foto: livingmoon.com

Neki čak predlažu da se na kamenje prikače radijski odašiljači ili kamere kako bi uhvatiti kamenje “na djelu”. No, sva istraživanja u ovom nacionalnom parku po zakonu moraju biti neinvazivna. U njemu je zabranjeno podizati bilo kakve strukture ili postaviti bilo kakve instrumente i uređaje. Nadalje, pristup parku nije dozvoljen u mokroj sezoni jer svaki trag ostavlja neizbrisiv ožiljak na ovom neverovatnom krajoliku.

Uprkos razumnim hipotezama, kamenje još niko nije dovoljno proučio da se vrati sa čvrstim objašnjenjem.

sailing-stones-death-valley-5

Šta Vi mislite?

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: Nezavisne)

loading...

Related posts

Leave a Comment