Mistična grobnica boga Ozirisa otkrivena u Egiptu

Foto: ibtimes.co.uk

Neverovatno otkriće napravio je špansko-italijanski arheološki tim u Egiptu – drevnu reprodukciju legendarnog groba Ozirisa – boga mrtvih u egipatskoj mitologiji, pronađenog u nekropoli Abd el-Qurna na zapadnoj obali Tebe.

Grobni kompleks je ogromna struktura koja uključuje brojne komore i osovine. Sastoji se od masovnih dvorana koje podržava pet stubova i ima stubište koje vodi do grobnog kompleksa ukrašeno rezbarijima boga Ozirisa. Zidovi grobne sobe ukrašeni su i đavolima sa noževima, koji su, kako arheolozi kažu, tu postavljeni kako bi zaštitili telo pokojnika.

Grob je izgrađen oko smaragdnog kipa Ozirisa, koji se nalazi u centralnom podrumu iz kojeg se dolazi do stubišta dužine devet metara. Iz tog stubišta postoji prolaz u drugu komoru dužine dodatnih šest metara koji povezuje još dve sobe.

Tomb_of_Osiris
Foto: davidicke.com

Naučnici pretpostavljaju da je drevni grob sagrađen između 760. i 525. godine pre nove ere, što odgovara razdoblju vladavine 25. dinastije (760 -656 p. n. e.) i 26. dinastije (672-525 p. n. e.). Ova procena u velikoj meri temelji se na arhitektonskoj sličnosti novootkrivene grobnice sa drugim pogrebnim kompleksom posvećenog Ozirisu – takozvani Osireion smešten u gradu Abydosu u Luxoru.


V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


Prema jednom članu objavljenom u magazinu Luxor Times, Ozirisova simbolika je vrlo očita u ovom drevnom grobu koji sadrži „veliko stubište od 3, 5 metara, dužine 4 metra i visokim stropom na dnu koje vodi do Netherworld-a i još jedan koji vodi direktno do kipa, koji je na višoj razini i idealno izolovan na „svom otoku“, kip Ozirisa, prazan hodnik oko njega što simbolizuje kanal za vodu, očekivana grobnica ispod kipa, čime se identifikuje pokojnik sa Ozirisom.“

Foto: bibliotecapleyades.net

U stvari, grobni komplekst delimično je otkrio Philippe Virey 1887. godine, ali je u putpunosti iskopan relativno skoro. Istraživački tim planira nastaviti istraživanje drevnog pogrebnog kompleksa do kraja 2015. godine.

Željno iščekujemo dodatne informacije!

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Freshpress)

loading...

Related posts

Leave a Comment