Arheološka otkrića 

Nerešena zagonetka: Kada legija – ispari!

bw55
Višegodišnja istraživanja grupe svetskih eksperata dovela su do pravljenja svojevrsne liste deset najvećih svetskih misterija. Prvo na spisku je hijeroglifsko pismo, a odmah za njim „plasirao se“ izgubljeni grad Helike i džinovsko kamenje iz Karnaka.
Iako su mnogi čuli za Uskršnja ostrva na Pacifiku i zagonetne džinovske statue, malobrojni su oni koji su upoznati sa jednom drugom misterijom ovog neobičnog ostrvceta. Reč je o hijeroglifskom pismu „rongo-rongo“, koje su za sobom ostavili prastanovnici ostrva, upisano na drvenim daščicama. Ove hijeroglife, kojio delimično predstavljaju simbole i geometrijske oblike, do danas niko nije uspeo da odgonetne.

Krajem II veka, grčki putopisac i istoričar Pausanija opisao je kako džinovski cunami za jednu noć (u zimu 373. pre n.e.), uništava grad Helike. U ovoj drevnoj katastrofi nije bilo preživelih. Nikakav trag ovog grada i civilizacije koju je baštinio nije postojao izvan starih grčkih spisa, sve dok jedan arheolog nije pronašao (1861) bronzani novčić sa Posejdonovom glavom, za koji je utvrđeno da potiče iz Helikea.

Moć čarobnjaka Merlina

Svi znaju za Stounhendž, ali jedva da je iko upoznat sa arheološkim draguljem na severozapadu francuske – Karnakom. Tu se nalazi preko 3.000 megalita – džinovskih kamenova, poređanih u savršene avenije dužine 12 kilometara i širine 100 metara. Pretpostavlja se da je starost menhira oko 6,7 hiljada godina. Legenda kaže da je svaki megalit zapravo rimski legionar koga je čarobnjak Merlin pretvorio u kamen. Originalnu teoriju predložio je i Erik Fon Deniken (kosmodrom), ali misterija – traje li traje…

Sledeća tajna na ovoj listi misterija jesu tela pronađena u tresetnim močvarama severne Evrope – reč je o preko hiljadu savršeno očuvanih tela, uključujući kožu i unutrašnje organe. Iako tela datiraju od pre više od dve hiljade godina, na nekima se još jasno vide tragovi mučenja, što naučnike navodi na pomisao da je reč o nesrećnicima žrtvovanim prilikom nekih surovih drevnih obreda. U istorijskim spisima nijedan hroničar ili istoričar ne pominje ovoliki broj strašnih smaknuća, pa tajna i dalje ostaje nerazjašnjena.

Početak devedesetih godina prošlog veka obeležilo je neverovatno otkriće oko 2.000 mumija u Tarimskoj kotlini, na zapadu Kine. Više od samog otkrića, arheologe je zapanjila činjenica da mumificirani leševi imaju evropske crte lica. Nemoguće je, međutim, ustanoviti kako je i zašto taj narod dospeo u Kinu. Jedna teorija kaže da je reč o arijevcima koji su oko 600. pre n.e. naselili i Japan, a druga da se radi o potomcima jedne armije Aleksandra Velikog koja je doprla do Kine i tu ostala. U svakom slučaju, minula Olimpijada u Pekingu na velika vrata je promovisala ovu kinesku tajnu, pa je mumije posetilo više stotina hiljada turista.

Misterija jednog Srbina

Drevni narod iz doline Inda, nosilac najstarije poznate indske civilizacije, koja je trajala od 3.500. do 1.700. pre n.e, živeo je na području između zapadne Indije i Avganistana. Imali su razvijenu arhitekturu, napredan sistem kanalizacije i vodovoda (besprekorno konstruisane kade za kupanje!).

Naučnici ni dan-danas nisu uspeli da otkriju zašto je ta civilizacija propala i ko su bili njeni nosioci. Nemački istoričari prve polovine DžDž veka pripisali su je arijevcima, ali ostaje nerešeno pitanje zašto arijevci nisu prilikom seoba preneli svoje znanje i umeće na nove teritorije?! G. Kosina, istoričar, smatra da to nije bilo moguće, jer je civilizacija stradala u biblijskom potopu, a preživelih je bilo isuviše malo da bi se civilizacija održala na postojećem stepenu, ili obnovila.

Da nema svetskih misterija bez Srba svedoči i tzv. „Vojnićev rukopis“, srednjovekovni dokument tajanstvenog autora, napisan pre otprilike 600 godina, nepoznatim pismom, na nepoznatom jeziku. Naučnici i kriptografi vekovima pokušavaju da odgonetnu ovaj sadržaj, ali bez uspeha. Rukopis je dobio ime po američkom trgovcu srpskog porekla, Vilfridu Vojniću, koji ga je pronašao 1912.godine. Vojnići su bili poreklom iz Dalmatinske Zagore i dosta ih je otišlo u SAD krajem DžIDž veka. U Americi su uglavnom bili rudari ili težaci na farmama. Vilfrid je rođen u SAD u braku Srbina i Italijanke, a obogatio se trgujući sa Rusijom.

loading...

Ko je bio Robin Hud

Rimska imperija je, 54. pre n.e, poslala vojsku na Parćane (teritorija današnje Sirije). Sedam rimskih legija je prešlo Eufrat i ostvarilo sjajnu pobedu. Međutim, u maju 53. pre n.e, Rimljani su potučeni do nogu. Trideset tri godine kasnije, nakon uspostavljanja mira, preživeli zarobljeni legionari vratili su se u Rim. Međutim, po dolasku kući, shvatili su da se niko iz Prve legije (koja je imala minimalne gubitke) nije vratio, niti je iko znao šta se desilo sa šest hiljada vojnika. Kompletna legija je, kako su zabeležili hroničari, „isparila u vazduhu“ prilikom puta iz Sirije za Italiju, a da niko od oko 15.000 legionara nije primetio da se njihov broj smanjuje sa svakim pređenim kilometrom! Zaista, misterija nad misterijama!

Pre 3.000 godina ostrvo Krit je uzdrmala strahovita vulkanska erupcija sa susednog ostrva Tera. Arheolozi su dokazali da su Minojci uspeli da se održe još samo 50 godina posle erupcije, a onda je njihova kultura, kao i oni sami, iščezla. Niko tačno ne zna zašto, jer probuđeni vulkan nije pričinio nenadoknadivu štetu. Tek na ovom ostrvu, posle erupcije, niko se nije rodio narednih stotinu godina!

Sledeća misterija tiče se potrage za legendarnim lopovom Robinom Hudom. Istoričari su otkrili niz potencijalnih kandidata: jedan od njih je i jorkširski begunac Robert Hud, rodom iz Vejkfilda. Potragu komplikuje i činjenica da je ime „Hud“ postalo sinnim za sve odmetnike – stoga do dan-danas niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je zaista bio taj čuveni razbojnik.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Treće oko)

loading...

Related posts

Leave a Comment