Arheološka otkrića 

Novo doba istraživanja: 5 drevnih misterija koje bi arheolozi mogli da reše u XXI veku

Mnogobrojne tajne u arheologiji još uvek nisu otkrivene, ali arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert smatra da bi sledećih pet mogle uskoro da dobiju svoj epilog.

Mnogi istraživači XXI vek nazivaju novim dobom istraživanja i smatraju da bi arheolozi na pravi način mogli da iskoriste prednosti moderne tehnologije i otkriju misterije i odgovore na pitanja na koje već dugo nemamo odgovor.

Arheolog National Geographic-a Fredrik Hibert predviđa do kakvih bismo neverovatnih otkrića mogli da dođemo u XXI veku:

1. Otkriće prethodno nepoznatih naselja ili čak civilizacija u Centralnoj i Južnoj Americi

„Arheolozi su koristili LiDAR (detektovanje svetlosti i opseg) kako bi bukvalno videli šta se nalazi ispod gustih šuma na mestima poputHondurasa i Belizea i pritom su locirali naselja za koja do tada nismo bili svesni da postoje“, kaže Hibert.

2. Pronalazak grobnice Džingis-kana ili Aleksandra Velikog

Tehnologija poput georadara omogućava arheolozima da pogledaju šta se nalazi pod zemljom bez iskopavanja. U projektu National Geographic-a Dolina Kana korišćen je satelit kako bi se identifikovala potencijalna lokacija grobnice Džingisa-kana, a potom i da bi se istražila održivost tog zemljišta.

Iako tada nisu pronašli grobnicu Džingis-kana, ovo je odličan način da se ispitaju velike površine zemljišta, a što se više površina istraži, veća je verovatnoća da će se pronaći nešto. Pa zašto to ne bi bila grobnica Džingis-kana ili Aleksandra Velikog?

3. Otvaranje grobnice prvog kineskog cara

Arheolozima je poznata lokacija grobnice Ćin Ši Huanga, okruženog njegovim terakota radnicima u Si’anu, ali rizik od potencijalnih oštećenja stvari koje su u njoj nalaze više od 2.000 godina sprečavaju otvaranje grobnice.

Hibert kaže da alati s daljinskim upravljanjem poput georadara i magnetometara mogu da nam daju ideju o unutrašnjoj strukturi, a onda će potencijalni mali robotski uređaji moći da uđu u grobnicu i sakupe potrebne podatke.

4. Dešifrovanje misterioznog jezika drevnih Minojaca

Više od jednog veka je prošlo otkad je otkrivena moćna Minojska civilizacija na Mediteranu, ali i dalje ne možemo da dešifrujemo njihovo poznato Linearno A pismo.

„Do sada imamo više od 1.400 primera Linearnog A pisma za proučavanje. Zašto ne bismo aktivirali IBM Watson, kognitivni sistem koji omogućava novu saradnju ljudi i računara?“, kaže Hibert.

loading...

5. Razumevanje namene Naska linija

Istraživači još uvek otkrivaju svrhu Naska linija. Da li ovi geoglifi u Peruu predstavljaju sazvežđa? Da li su povezana sa izvorima vode? Hibert smatra da ne postoji nijedan dokaz o teoriji Naska linija.

Korišćenje moćni kompjuterskih analiza velikih serija geografskih i arheoloških podataka bi bile od velike važnosti.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Mapa iz 1587. godine prikazuje Zemlju iz svemira

V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment