Arheološka otkrića 

Otkriće: Ogromno drevno naselje pronađeno u Portoriku

portoriko-640x305-min

Tela, građevine i pećinska umetnost za koje se smatra da pripadaju domorodačkoj prekolumbijskoj kulturi, otkriveni su u drevnom naselju u Portoriku, objavili su zvaničnici.

Arheolozi kažu da bi kompleks mogao da bude najznačajniji ove vrste u Karibima.

„Lokacija je veoma očuvana“, rekla je Aida Belen Rivera-Ruiz, direktor Portorikanske kancelarije za prezervaciju istorije.

„Lokacija izgleda prikazuje dva naseljavanja: pre-Taino i Taino naselje“. Za Taino se smatra da su podgrupa Aravak indijanaca koji su migrirali sa Kariba u Meksiko ili Južnu Ameriku pre nekoliko stotina godina, kažu stručnjaci. Oni su bili među prvim plemenima koje je upoznalo Evropljane.

Arheolozi od 1985. godine znaju da oblast sadrži domorodačke artefakte. Ipak, istraga lokacije je postala moguća tek nedavno, kada su inženjeri vojske SAD započeli sagradnju nove brane.

Možda najznačajnije otkriće je veliki trg koji pokriva područje od oko 40 metara. Trg koji sadrži kamenje sa urezanim drevnim petroglifima, možda je bio sud koji se koristio za cereomonijalne rituale ili igre s loptom.

„Ako se ova informacija potvrdi, ovo bi postalo najveće poznato domorodačko nalazište u Karibima“, rekla je Rivera-Ruiz. Roberto Mukaro Borero, predstavnik Ujedinjene konfederacije naroda Taino se složio. Nalazište „bi moglo da bude najveć drevna Taino kulturna oblast, ne samo u Portoriku, nego i u celim Karibima“, rekao je Borero.

Takođe, petroglifi muževne figure sa žabljim nogama mogli bi se pokazati kao posebno važni za razumevanje korena kulture, dodao je on. „Mogli bi razotkriti dokaze o direktnoj povezanosti naroda Taino i naroda Maja“, rekao je.

Konfuzija i kritike se već kovitlaju među uzbuđenjem povodom otkrića. Prvobitni izveštaji o telima pronađenim u nekoliko grobova na lokaciji rađaju pretpostavku da su ljudi zakopavani u jedinstvenim pozicijama.

Tela su „zakopana licem nadole sa nogama savijenim u kolenima – stil koji nikad ranije nije viđen u regionu“, prenosi Associated Press.

loading...

Ipak, Migel Rodrigez, član arheološkog saveta Portorikanske vlade, rekao je da nikad nije čuo za ovakav način zakopavanja u toj oblasti.

Kit Vesler, stručnjak za Taino na Univerzitetu u Kentakiju, takođe je rekao da je ta pozicija zakopavanja „neobična i bez presedana“.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Gobekli tepe – Nepoznata civilizacija starog sveta


Rivera-Ruiz je naglasila da bilo koje tvrdnje o jedinstvenosti tehnike zakopavanja moraju da sačekaju da se završi celo iskopavanje i istraga pogrebnih objekata.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Webtribune.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment