Otkriveno 35 piramida u Sudanu!

Sudan 2
Foto: RTS

Tim francuskih istraživača otkrio je 35 malih piramida u Sudanu koje su bile namenjene običnim smrtnicima, za razliku od onih mnogo većih u Egiptu u kojima su počivali faraoni. Sudanske piramide stare su 2.000 godina, a neke od njih visoke su samo jedan metar.

Francuski arheolozi su otkrili u Sudanu nekropolu sa oko 1.000 grobnica i otkopali 35 minijaturnih piramida u kojima su počivali obični smrtnici.

Foto: RTS

Skromnije su od onih egipatskih, ali zaslužuju veliku pažnju jer su brojnije – reč je o 35 piramida starih 2.000 godina koje je u Sudanu otkrila grupa francuskih arheologa na čelu sa Klodom Rilijem.

Mesto Sedeinga nalazi se oko 200 kilometara od egipatske granice. Piramide koje su francuski arheolozi otkrili su izgrađene pri kraju postojanja bogatog kraljevstva Meroe, između 100. i 200. godine pre nove ere.


 

Bela Luna     Zvanično      White Lune

Pitanje koje njena sudbina i preobražaj postavljaju pred čitaoca je suštinsko – gde smo na svom životnom putu izgubili nevinost duše? Kako smo usput izgubili ideale i snove? Zašto smo postali surovi kao što škola života ponekad ume da bude surova ? Da li smo uvek takvi bili ili smo putem ogrubeli i postali cinični manipulatori?

Naručite knjigu ‘Bela Luna’ pisca Darkulis Leonov Dias SADA:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) na broj: +381 62 973 42 80 ili OVDE. |
Srpska verzija (van granica Srbije) – OVDE. | English versionHERE. |
Pусская версия – ЗДЕСЬ. |

Više informacijaOVDE.


 

Nekropola s oko 1.000 grobnica zauzima prosto od oko 40 hektara, a zanimljivo je da neke piramide nisu više od jednog metra.

Izgrađene su od cigli, a do sada je otkopana samo jedna četvrtina. Na nekim su mestima toliko gusto postavljene da se između njih ne može proći, rekao je Rili.

 Foto: RTS

Egipatske piramide starije su od sudanskih, ali su sudanske brojnije, u šali je rekao Rili, dodavši da su u Egiptu piramide bile posvećene faraonima, a u Sudanu su, u mini piramidama „obični smrtnici”.

 Foto: RTS

Rili je izrazio žaljenje što su arheolozi u grobnicama uspeli da pronađu samo mali broj vrednih arheoloških predmeta iz toga perioda, jer su ih pljačkaši arheoloških nalazišta preduhitrili.

loading...

Severni deo današnjeg Sudana bio je pod vlašću Egipta oko 500 godina, do 1000. godine pre nove ere.

Neki od predmeta pronađeni na lokaciji Foto: RTS
Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
(Izvor: RTS)
loading...

Related posts

Leave a Comment