Arheološka otkrića 

Otkriće: Satelitski snimci primetili misteriozne građevine

145
Foto: Google Earth

Proletevši visoko iznad Kazahstana NASA satelit otkrio je drevne misteriozne kolosalne građevine koje su vekovima bile zakopane ispod površine zemlje.

Satelitske slike golih stepa pokazuju ogromna drevna naselja, pravilnih geometrijskih oblika kao što su kvadrat, krst, linije, ali i zvona veličine nekoliko fudbalskih terena, koja su vidljiva samo iz vazduha, piše Njujork Tajms.

Naučnici su proračuni da neka od njih mogu biti stara i više od 8.000 godina.

Najveće od njih je gigantsko neolitsko naselje koje zauzima površinu veću od Keopsove piramide, dok je drugo u obliku svastike sa tri grane koje se završavaju sa dva kraja okrenutih u suprotnim pravcima.

Na naučnom skupu, koje se održalo prošle godine u Instambulu, saopšteno je da su satelitski snimci Turgaiske oblasti na severu Kazahstana otkrili najmanje 260 uzvišenja, kanala i bedema nastalih od ljuske ruke, a raspoređenih u pet osnovnih oblika.

Kako bi olakšali naučnicima, američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pre dve nedelje objavila satelitske fotografije u većuj rezoluciji koje su snimljene sa oko 690 km visine.

146
Foto: Google Earth

– Nikada nisam video ništa slično, ovo je neverovatno – izjavio je Taker Kompton, NASA naučnik, koji izvukao iz arhive ove fortografije.

Naučnik sa univerziteta u Pitsburgu, Ronald Laporte, rekao je da je ovo otkriće o ogromnog značaja i apelovao da se nastavi sa pručavanjem ovih naselja.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Blic)

loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment