Arheološka otkrića 

Otkriće veka: Da li se u Tutankamonovoj grobnici zaista nalazi tajna odaja skrivena 3.300 godina?

Foto: vsluh.net

Mogućnost postojanja tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici ne prestaje da privlači pažnju izazivajući oprečna mišljenja naučnika. Da li grobnica dečaka faraona krije tajnu odaju i ostatke kraljice Nefertiti?

Arheolozi planiraju da nastave istraživanje skrivenih pogrebnih prostorija u grobnici kralja Tutankamona. Nakon više od jedne godine spekulacija britanskog egiptologa Nikolasa Rivsa, postoje dokazi koji otkrivaju znakove skrivenog ulaza u grobnicu dečaka faraona.

Svojevremeno, Rivs je izjavio da bi jedna od tajnih soba mogla da bude mesto gde je sahranjena kraljica Nefertiti.

Tim naučnika sada planira da koristiti sistem radara kako bi skenirali grobnicu staru 3.300 godina, koju je prvi put otvorio britanski istraživač Hovard Karter 1923. godine.

Istraživanje će sprovesti Politehnički univerzitet Turin (Italija), a ovo će biti treći tim istraživača koji će analizirati izgubljenu odaju.

„To će biti veoma rigorozni naučni rad i trajaće nekoliko dana, a možda i nedelja“, rekao je vođa istraživanja Franko Porceli otkrivajući da će u toku istraživanja koristiti tri sistema rada koji će pokrivati frenkvencije od 200 megaherca do 2 gigaherca.

Bivši egipatski ministar antikviteta Mamdouh Eldamaty je rekao da postoje šanse od 90 procenata da grobnica sadrži skrivene odaje tvrdeći da će njihovo otkriće biti otkriće veka.

Naučnici planiraju da prvo istraživanje grobnice sprovedu do kraja meseca.

Da podsetimo, istraživanja ove grobnice izazivaju oprečna mišljenja eksperata i stalnu polemiku. Analize su počele 2015. godine, nakon zahteva Nikolasa Rivsa.

Bazirano na Rivsovom radu, japanski ekspert za radare Hirokacu Vatanabe je rekao da je zabeležio postojanje dve skrivene odaje u grobnici otkrivši da iza zida postoji prazan prostor.

loading...

Drugu seriju skeniranja radarom je sprovelo društvo National Geographic u nadi da će pronaći jasnije podatke. Oni su skenirali zidove na pet različitih visina, smenjivanjem antene radara s frekvencijom od 400 i 900 megaherca. Međutim, rezultati nisu pokazali ništa.

Egipatski ministar je odbio da prihvati nove rezultate, obećavajući da će biti sprovedena dalja istraživanja s drugim tipovima radara i tehnikama daljinskih senzora.

S druge strane, poznati egiptolog Zahi Havas odbija teoriju neotkrivenih odaja iza zida grobnice uz obrazloženje da u celoj karijeri nije došao ni do jednog otkrića u Egiptu putem skeniranja radara.

Mnogi vodeći stručnjaci smatraju da bi ostaci kraljice mogli da leže iza zidova Tuntakamonove grobnice i bilo je predloga da se probuši mala rupa i stavi kamera koja bi istraživačima pružila jasnu perspektivu.

Nadamo se da će najnovija istraživanja konačno odgovoriti na sve misterije koje obavijaju Tutankamona i kraljicu Neferititi.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment