Arheološka otkrića 

„Otkrili smo originalnu strukturu piramide u Čičen Ici“

Arheolozi su otkrili ono što bi moglo da se nazove originalnom strukturom izgrađenom u piramidi Kukulkan, na majanskim ostacima Čičen Ice.

Prošle godine, arheolozi su otkrili da je piramida Kukulkan, koja je poznata i kao El Kastiljo, izgrađena na vrhu podzemne reke. Oni znaju već dugo da je manja piramida skrivena ispod vidljivog hrama, piše Telegraph.

Naučnici su juče objavili da su detektovali čak i manje strukture unutar druge dve strukture. Koristeći ERT-3D (tomografiju trodimenzionalnog električnog otpora), otkrili su strukturu visoku 10 metara unutar srednje piramide visoke 20 metara koja je bila pokrivena tokom poslednje faze izgradnje, možda oko 900. godine

„Ukoliko bismo mogli da dođemo do ove strukture u budućnosti, to bi moglo da bude od velike važnosti, zato što će nam otkriti detalje o stanovnicima ovog naselja u prvom periodu“, rekla je arheološkinja Denis Lorenia Argote sa Nacionalnog institura za antropologiju i istoriju u Meksiku dodajući da prva struktura može biti u čistom majanskom stilu između 500. i 800. godine.

loading...

Profesor antropologije sa Univerziteta u Kaliforniji Džofri Brasvel, koji nije bio uključen u poslednji projekat ali je vodio istraživanja u Čičen Ici, otkriva da bi ovo otkriće moglo da bude nova struktura ili neka koja je zabeležena 1940-ih godina. Prema njegovim rečima, jedan arheolog je tokom iskopavanja srednjeg dela piramide 1940-ih godina otkrio treću platformu u njoj.

„Tunel je bio nestabilan, tako da znamo veoma malo o ovoj platformi. Izgleda da je mnogo manja od druge dve spoljne piramide i da nije savršeno usklađena s njima“, dodaje Brasvel, a ovu njegovu tvrdnju je potvrdilo i nedavno istraživanje ovog naselja komjuterskim snimcima i skeniranjem.

Brasvel je uporedio Kukulkan piramidu sa ruskim babuškama, gde se svaki naredni sloj (lutka) krije unutar druge. Ali na dnu, može da postoji još jedna platforma koja se nalazi unutar nje.

Istraživač sa Nacionalnog instituta za geofiziku Rene Čavez izjavio je da bi rane strukture mogle da imaju stepenice ili možda oltar na vrhu koji je možda popunjen i očuvan. Strutkura je mapirana, ali nije jasno da li će biti iskopana.

„S obzirom da niko nije iskopao ovu strukturu, teško je reći sa sigurnošću da je ovo jedna od najstarijih građevina na lokaciji. Ali je moguće“, završava svoje izlaganje Brasvel.

8 stvari o Čičen Ici koje niste znali

 Čičen Ica, što u prevodu znači „na izvoru Ica“ ugosti svake godine preko milion posetilaca iz raznih delova sveta.Nekadašnji centar ekonomskog i religijskog života civilizacije Maja, nalazi se na poluostrvu Jukatan u južnom Meksiku i 2007. godine je izabran za jedno od novih Sedam svetskih čuda.

1. Figura u obliku zmije se pojavljuje na stepenicama Kukulkan piramide za vreme ravnodnevice

U martu i septembru, sunce prelazi nebeski ekvator, što dovodi do izjednačavanja dužine dana i noći. Maje su bili izuzetni astrolozi što se može primetiti i u njihovoj arhitekturi.

Zbog pozicije same piramide Kukulkan, u toku ravnodnevice, na njoj se ocrtva figura u obliku zmije, sačinjena od po sedam obrnutih, jednakokrakih trouglova svetlosti i senki. Figura zmije formira se u toku celog dana, počinjući od repa na vrhu piramide pa ka podnožju na kome se nalazi okamenjena glava zmije nadograđena na samu piramidu.

2. Piramida Kukulkan je sagrađena na mestu starije piramide koja je tu stajala

Meksički arheolozi koji su 1937. godine istraživali piramidu Kukulkan, pronašli su u okviru nje potpuno novi piramidalni hram, koji takođe ima devet nivoa.

U unutrašnjosti su pronađene i posebne, majanske „čakmol“ figure i jaguarov tron koji se na istom mestu nalaze i danas.

3. Poštovanje zmije kao božanstva nije zapravo bilo deo majanske tradicije

Božanstvo pernate zmije, izuzetno prisutno u Čičen Ici, uvedeno je za vreme Tolteka, civilizacije sa severa Meksika, u XX veku. Starije građevine, vidljive i danas, kao na primer tzv.

Crkva, konstruisane su u Puuk stilu, sa fasadama dekorisanim geometrijskim detaljima, životinjama i predstavama boga kiše, Čaka.

4. Majanski hodočasnici prinosili su poklone „Svetom senotu“

Prirodni rezervoari podzemnih voda (senoti), uobičajena su pojava na krečnjačkom terenu u Čičen Ici. Njihova zelena voda primala je darove Maja u vidu kostiju, žada i zlata. Ova pojava, raspalila je grozničavu maštu Evropljana u XIX veku da će u ovim vodama pronaći ogromna blaga.

O poštovanju koje su Maje gajile prema senotima, govori možda i činjenica da je i sama piramida Kukulkan sagrađena iznad jednog od njih.

5. Pretpostavlja se da Maje nisu koristile točak u toku izgradnje čuvenih građevina

Činjenica da veliki točkovi nisu pronađeni u blizini arheološkog nalazišta, dovela je do pretpostavke da nisu ni korišćeni u konstrukciji piramida. Ipak, mali točkovi, nađeni na majanskim igračkama svedoče o tome da su pripadnici ove civilizacije bar poznavali točak kao izum.

Dok je o ovom pitanju moguće diskutovati, sa velikom sigurnošću možemo reći da ovaj drevni narod Srednje Amerike nije u konstrukciji piramida koristio konje, jer su oni prvi put viđeni tek po dolasku Evropljana.

6. Veliko igralište u Čičen Ici čuva jednu od najneobičnijih tajni majanske civilizacije

Igranje loptom poredstavljalo je jedan od najzanimljivijih rituala ovog drevnog naroda. Učesnici su morali da kukovima i laktovima provuku izuzetno tešku gumenu loptu kroz kameni obruč na zidu.

Borba je morala biti izuzetna, jer je gubitnik na kraju žrtvovan. Za ovu ritualnu igru, građena su posebna igrališta širom Srednje Amerike, a najveće od njih, može se i danas videti u Čičen Ici.

Reljefi oko samog igrališta, svedoče o brutalnom obredu kojim je igra završavana. Kapiten poražene ekipe na kolenima je morao biti obezglavljen od strane pobednika.

7. Tek jedna trećina Čičen Ice je istražena

Najvažniji spomenici arheološkog nalazišta Čičen Ica pokrivaju tek oko 5 kvadratnih kilometara. Ipak, pretpostavlja se da je grad u svom zenitu dostigao površinu od oko 25 kilometara kvadratnih. Arheološki ostaci u ovom, širem reonu nekadašnjeg grada, nisu istraživani i danas su pokriveni gustom šumom.


Preporuka: Prekinut prenos NASA-e 1971. Godine zbog poruke iz svemira 


 

8. Čičen Ica se do 2010. godine nalazila u privatnom vlasništvu

Familija Barbačano sa Jukatana, kupila je zemlju na prostoru Čičen Ice 1944. godine od američkog arheologa Edvarda Tomsona. Meksički ustav proklamuje da su sva arheološka nalazišta u vlasništvu države, ali ne i zemlja na kojoj se arheološke znamenitosti nalaze.

Tek 2010. godine, porodica je odlučila da najveći deo zemlje na kojoj je izgrađena Čičen Ica proda državi.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

Foto: TT Group

loading...

Related posts

Leave a Comment