Arheološka otkrića 

Otkrivena najveća arheološka prevara!

lobanja-homosapiens-neandertalac-praistorija-covek-600x338-min

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih saznanja o jednoj od najvećih naučnih prevara, takozvanog “Čoveka iz Piltdauna” i smatraju da su otkrili identitet počinioca.

Lažni fosilni ostaci “karike koja nedostaje” između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdauna, bili su vilica i zubi jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć lepka za zube, otkrili su istraživači.

Smatraju da njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Čarls Doson, arheolog amater koji je 1912. godine “otkrio” fosile u Piltdaunu i od tada je glavni osumnjičeni.

Istraga koja je sprovedena analizom DNK, preciznim merenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na stogodišnjicu Dosonove smrti.

“Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu rešiti stari problemi”, rekao je paleoantropolog Kris Stringer iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Pronalasci u Piltdaunu svojevremeno su bili naučna senzacija jer su predstavljali dugoočekivanu “izgubljenu kariku” koja potvrđuje teoriju evolucije Čarlsa Darvina.

Trebalo je da prođu četiri decenije da bi se utvrdilo da su “dokazi” lažni.

“Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju naseli neki od istaknutijih stručnjaka”, rekao je Stringer.


INFO! Danas u 19:00h NOVI video klip na našem YouTube kanalu Svet tajni. Budite spremni! 🙂


Stručnjaci smatraju da su Dosonovi motivi bili slava i priznanje naučne zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.

loading...

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment