Arheološka otkrića 

Otkrivena tajna kamenih spomenika u Britaniji

zgvktkqturbxy9lzdviyzi0m2e4ntzjn2m2mda5yta3mtzlowjjngzkmi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga
Foto: youtube / “Stoens of Stenness”

Najveći kameni krugovi u Britaniji izgrađeni su u skladu sa Mesecom i Suncem, ističu arheolozi, koji su uspeli da dokažu da su izgrađeni tako da budu u skladu sa zvezdom koja nas svakodnevno greje i sa Zemljinim satelitom Mesecom.

Misterija dugi niz godina okružuje kamene monumente u ovoj državi, od Stounhendža do Kastlriga u Lejk distriktu.

“Callanish” kamenje, kao i “Standing stones of Stenness” iz Škotske, smatra se da su izgrađeni pre oko 5000 godina i to u skladu sa astronomskim fenomenima, ističu u novom istraživanju sa Univerziteta u Adelejdu.

Gejl Higinbotom i njene kolege su istraživali uz pomoć 3D tehnologije mapiranja, kako bi mogli da proučavaju, kako tvrde, praistorijsko usklađivanje građevina sa Mesecom i Suncem.

– Naučnici su uglavnom proučavali celu grupu ovih stena, a nikada do sada ih nisu razdvajali po građi i “uzrastu” – kaže doktorka Higinbotom.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu “Žurnal o arheologiji”, nalazi da je kamenje postavljeno u skladu sa putanjama Meseca i Sunca.

Sami spomenici su izgrađeni dosta brzo, ali je njihovo pozicioniranje trajalo duže i može se reći da je okupljalo nekoliko generacija ljudi.

Raspored kamenja je toliko precizno urađen, da bi najverovatnije mogao da se koristi za merenje pojavljivanja Meseca, piše “Independet”.

“Standing” kamenje se inače nalazi u Stenesu u blizini najvećeg drevnog hrama “Ness of Brodgar” u UK. Duhovni značaj “povezivanja neba i zemlje” uz pomoć astrologije je doveo do preciznog postavljanja kamenja.

Arheolozi su otkrili da su neolitski ljudi definitivno bili veoma svesni svog okruženja i na nebu i na zemlji.

loading...

“Callanish” kamenje, kao i “Standing stones of Stenness” izgrađeni su 500 godina pre čuvenog Stounhendža, koji je i dan danas jedna od najposećenihih lokacija za radoznale turiste.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Drevne legende o Vampirima

V   I   D   E   O


Strukture ova dva, da nazovemo kružna kamena spomenika, su inače mnogo jednostavnije od Stounhendža.

– U planu je da se istraži i Stounhendž, ali smo prvo krenuli sa nečim ipak malo jednostavnijim – rekla je doktorka Higinbotom.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment