Arheološka otkrića 

Otkriveni drevni lavirinti ispod zamka u Budimpešti

budim-zamak-lavirint-1-640x425-min

Da li se tamo dole krije nešto što ne sme izaći na videlo?

Duboko ispod kamenih zidova palate iz 13. veka, nalazi se Lavirint u Budimu, a u njegovim mračnim hodnicima leži mračna istorija drevnog zamka iz okruga Budimpešte.

Tu se kriju skeleti koji čuvaju mnoge tajne, a lavirint je jedno vreme bio otvoren za javnost. Međutim, policija je 2011. godine izvršila raciju lavirinta i zaključala ga iz neobjašnjenih razloga. Šta se to krije ispod ulica Budimpešte?

Iznenadno zatvaranje

Lavirint je postao poznat po svojoj misterioznosti, privlačeći posetioce koji su želeli da saznaju više o istoriji i drevnoj kulturi Budimpešte.

Međutim, posetioci i osoblje lavirinta su se prilično iznenadili kada je policija upala 29. jula 2011. godine, isterujući sve koji su se u njemu nalazili.

Tada se smatralo da je to učinjeno zbog nekakvog terorističkog napada ili vanredne situacije. Svima je rečeno da momentalno napuste lavirint, a kada se sve to završilo, niko nije dobio objašnjenje šta se dogodilo.

 

Osoblje lavirinta je zatražilo odgovore od zvaničnika vlasti, ali nije im dozvoljeno da se vrate u pećine.

Neki izvori iz prve ruke navode da posetioci još uvek mogu da uđu u lavirint i da se organizuju ture, ali nije poznato da li su otvorene za javnost od 2011. godine ili se ture sprovode tajno.

Još uvek se spekuliše o tome šta se dogodilo 29. jula. Da li se tamo dole krije nešto što ne sme izaći na videlo?

Mračna istorija pećina

Kompleks podzemnih pećina i hodnika su u kamen urezale termalne vode dugo pre nego što je praistorijski čovek počeo da ga koristi kao sklonište pre pola miliona godina.

loading...

Navodi se da su u pećinama pronađeni kameni alati stari 350.000 godina koji su pripadali Homo erektusu.

Hodnici i odaje se prostiru na površini od oko 1.200 metara i nalaze se oko 16 metara ispod drevnog zamka u Budimpešti, najvećem gradu Mađarske.

Ove pećine su tako jedinstvene da su 1987. godine prepoznate od strane UNESCO-a kao mesto od svetskog značaja.

budim-zamak-lavirint

Na ovom mestu se takođe nalazio rimski grad Akvinkum, tačno između Budima na desnoj strani Dunava i Pešte na levoj strani.

Pešta je bila važan ekonomski centar, ali je uništena 1241. godine kada su Mongoli napali Mađarsku. Ona je ponovo izgrađena u isto vreme kada je kralj Bela IV sagradio zamak u Budimu iznad drevnih odaja.

Prvi stanovnici su koristili pećine za čuvanje hrane i vode. Duboki tuneli su se takođe koristili i kao sklonište za vreme rata, ali su vremenom potpuno zaboravljene.

Ove pećine su ponovo otkrivene tridesetih godina kada se razvijao grad, a pronađene su i kosti koje su sada izložene u muzeju.

Ukleti hodnici

Na ulazu u pećinu su pronađeni dokazi da se tu nekada nalazio turski harem, a navodi se i da je pronađeno nekoliko skeleta u dubinama tunela iz vremena otomanske okupacije.

Veruje se da su u pitanju žrtve koje su Turci bacili u bunar kada su okupirali zamak.

 

Lavirint je jedno vreme služio kao zatvor, zatim za mučenje, a jedna od najjezivijih priča uključuje zloglasnog Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakulu.

Priča se da je Vlada Cepeša, vojvodu od Valahije, izdao njegov saveznik, mađarski kralj Matijas. Prema lokalnoj legendi, on je Vlada zatvorio u mračne hodnike zamka u Budimu oko 1462. godine, ostavivši ga da istrune tamo.

Ne zna se koliko je vremena on tamo proveo, ali se navodi da je brutalno mučen, pošto je, kada je konačno oslobođen, postao čovek poznat po mučenju, ubistvima i okrutnosti, a naročito po nabijanju svojih žrtava na kolac.

Prema drugoj legendi, Vlad Cepeš je zakopan ispod kamenog poda u pećinama, a nadgrobna ploča označava tačno mesto.

madjarska lavirint

Dalje se navodi da su Turci, ali i drugi sakupljači poreza iz srednjeg veka, zakopavali svoja blaga u lavirint i oko palate, ali niko do sada nije pronašao to blago.

U misterioznom lavirintu se nalaze čudne figure, drevna umetnička dela, simboli, bunari i fontane. Duž zidova se mogu videti naznake nekadašnjih prostorija za mučenje.

Putnici koji su imali sreće da prođu kroz mračne tunele su imali priliku da nabasaju na sakrivenu komoru u kojoj vino slobodno teče iz fontane. Nepoznato je odakle potiče to vino. Posetioce ohrabruju da probaju vino, ako smeju.

Smatra se da je za fontanu zaslužan kralj Matijas Korvinus, koji je nastavio izgradnju ogromne kraljevske palate. Prema legendi, njega je otrovala njegova žena Beatrisa.

U tunelima se nalaze čudne čovekolike statue, od kojih je najpoznatiji šaman sa dva lica. U palati iznad se nalaze blede, jezive voštane figure u kostimima koje dočaravaju taj period. Sve u svemu, pet odvojenih lavirinata spaja 10 hodnika.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment