Arheološka otkrića 

Praistorijski “Romeo i Julija”: Otkriven grob ljubavnog para star 5.000 godina

U gradu Karaganda u Kazahstanu pronađen je grob star 5.000 godina u kome se, jednan pored drugog, nalaze posmrtni ostaci muškarca i žene.

Naučnici veruju da je par živeo tokom bronzanog perioda i da je muškarac bio “vozač” bojnih kočija. Ova pretpostavka bazira se na nekoliko važnih okrića oko groba i u samom grobu.

Muškarac je sahranjen sa metalnim bodežom, dok je žena sahranjena sa narukvicom od poludragog kamena na ruci. Takođe, nedaleko od njihovog groba nalazi se grob dva konja.Istraživanja su pokazala da je par umro prirodnom smrću što se ne može reći za konje. Naučnici smatraju da su konji ubijeni i da su prineti kao žrtve.

Arheolozi trenutno pokušavaju da utvrde prirodu odnosa ovog para zbog sumnje da je ženina smrt bila deo tadašnjih rituala, po kojima dvoje postaju ljubavnici tek nakon smrti.

Sumnju je probudila činjenica da se smrt žene desila ubrzo nakon smrti muškarca.

Arheolozima su trenutno pune ruke posla.

loading...

“Tako retko otkriće koje sadrži toliko važnih detalja o jedom ratniku i njegovom životu, koje je pritom neoštećeno od strane pljačkaša grobova i staro 5000 godina, predstavlja veliku stvar za nas istraživače” -izjavio je Dr Ivan Kukuškin , glavni arheolog.

Istraživanja koja su u toku će dati preciznije informacije o ovom oktriću.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Nationalgeographic.rs / Foto: Youtube)

loading...

Related posts