Arheološka otkrića 

Predstavljamo Vam najfascinantnija arheološka otkrića u 2015. godini

130422_find-min

Ova zanimljiva otkrića omogućila su naučnicima sticanje novih uvida u vekovima stare kulture, otkrila neke tajne i pokrenula mnoga pitanja…

Stounhendž: Krug unutar kruga

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U prethodnih nekoliko meseci arheološka istraživanja otkrila su da se nedaleko od kamenih monolita nalazila još jedna antička struktura, poznata pod nazivom zidine Darington.

Stručnjaci smatraju da bi lunarni položaj kamenja na novootkrivenom lokalitetu, kao i Stounhendž, koji je sagrađen unutar ove strukture, mogli da ukazuju na prelazak sa nekog starijeg sistema verovanja na kult Sunca.

Ali naučnici su tokom najnovijeg istraživanja u Velsu otkrili kamenolom iz kojeg je vađeno ovo različito kamenje. Ovo otkriće pokazalo je da je kamenje spoljašnje strukture isklesano 500 godina pre nego što je Stounhendž podignut i da su monoliti verovatno pripadali nekoj drugoj kružnoj strukturi, pre nego što su prevalili put od 225 kilometara udaljenosti do novog „doma“.

U 2016. godini naučnici će pokušati da otkriju gde se tačno nalazila druga verzija Stounhendža.

Tajna Tutankamonove grobnice

Foto: Getty
Foto: Getty

Infracrveno skeniranje antičkih murala u Tutankamonovoj grobnici pokazalo je da se iza oslikanih zidova najverovatnije nalaze skrivena vrata.

Nanjnovija analiza Tutankamonove posmrtne maske takođe je pokazala da je ime faraona upisano preko nekog starijeg imena – Ankhkheprure Nefernefruaten ili kraljice Nefertiti, Tutankamonove majke.

Termalne anomalije u Keopsovoj piramidi

loading...

Foto: Lyn Gateley / Flickr.com

Monolit iz Sredozemnog mora

Infracrvenim skeniranjem otkriveno je nekoliko termalnih anomalija unutar kamenih zidova Keopsove piramide, koje bi mogle da ukažu na postojanje skrivenih odaja.

Međutim, proći će najverovatnije još nekoliko godina pre nego što saznamo o čemu je reč – egipatske vlasti žele dobro da zaštite ovaj fragilni objekat pre nego što naučnici prionu na dalja istraživanja…

Kameni blok, dugačak 12 metara, koji se nalazi na dnu Sredozemnog mora, ne bi bio toliko čudan da ga nisu isklesali ljudi pre oko 9000 godina.

U pitanju je otkriće koje je navelo arheologe da preispitaju svoje predrasude o tome koliko su tehnološki razvijeni bili ‘primitivni’ lovci-sakupljači.

Istraživanje koje su sproveli ronioci pokazalo je da je monolit isklesan od stena udaljenih 300 metara od mesta na kojem danas počiva. Njega su, bez sumnje, isklesali ljudi, jer je u kamenu pronađeno nekoliko rupa koje su izbušene oruđem.

Moguće je da je tu dospeo tokom transporta na neku zasad nepoznatu lokaciju.

Kako se našao 40 metara pod vodom?

Područje Mediterana poplavljeno je pre oko 9000 godina, tokom povlačenja poslednjeg ledenog doba, kada je potopljen veliki arhipelag između današnje Sicilije, Malte I Afrike.

View image on Twitter

Grobnica u Amfipolisu

www.sxc.hu/ilustracija
www.sxc.hu/ilustracija

Otkriće grobnice u 2014. godini unutar ogromne humke u severnoj Grčkoj pokrenulo je brojna pitanja.

Na koji način je bila povezana sa Aleksandrom Velikim? Da li je bila sagrađena za njegovu majku? Njegovu suprugu? Za jednog od njegovih generala?

Dalja iskopavanja, sprovedena ove godine, otkrila su odgovor.

Uprkos tome što su statue i mozaici ostali najvećim delom netaknuti, nije bilo nikakvih znakova koji bi ukazivali na to kome bi mogla da pripada.

Analiza posmrtnih ostataka otkrila je da je u njoj do sada bilo sahranjeno petoro ljudi.

Temeljno uklanjanje mulja i nanosa koji su se godinama taložili u grobnici otkrili su monogram ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ. U pitanju je bio Hefestion, najbliži prijatelj Aleksandra Makedonskog, kojem je Aleksandar, prema istorijskikm izvorima, podigao grobnicu 324. godine pre nove ere.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment