Arheološka otkrića 

Pronađen izgubljeni grad drevnog plemena, rivala Asteka

Otkrili su ga skeniranjem iz aviona, pre toga su hodali 10 metara udaljeni od piramide i zbog guste džungle ga nisu videli.

Bio je površine oko 61 km², imao je možda i 40.000 raznih građevina – od stepenastih piramida do domova stanovnika – bio je naseljen sve do 16. veka.

A arheolozi su ga usred džungle u središnjem Meksiku u blizini grada Morelije otkrili tek nedavno.

I to ne tako što su opsesivno pustolovni arheolozi nabasali na otkriće, nego tako što su sumnjivo područje nadletali avionom opremljenim laserskim skenerom – LiDAR-om.

Kristofer Fišer sa katedre za antropologiju Državnog univerziteta Kolorado objavio je na godišnjem okupljanju Američkog društva za unapređenje nauke (AAAS) u Ostinu u Teksasu da su otkriće drevnog grada Angamuko, koje do sada nije bilo poznato široj javnosti, arheolozi otkrili koristeći lasersko skeniranje kako bi napravili trodimenzionalni model terena i potom analizirali što sve, ako išta, podseća na nešto što je mogla podići kakva drevna civilizacija.

Da se tamo nešto nalazi, bilo je jasno i ranije, ali nipošto o kakvom se velegradu radilo.

Sastav LiDAR, pokazalo se, sposoban je da prodre do tla čak i kroz vegetaciju, u konkretnom slučaju gustu džunglu, tako da prepoznaje teren kako inače niko i ništa ne bi bilo u stanju.

Trgove, kuće, hramove, piramide, kanale, ulice arheolozi su naposletku prepoznali tek na 3D modelu koji im je isporučio sastav.

“Tamo je šuma tako gusta, na primer, da sam, upoređujući moja prethodna istraživanja tog područja obilascima na terenu, shvatio da sam hodao samo 10 metara od jedne od najvećih piramida u Angamuku, bez da sam je primetio”, kazao je Fišer.

Otkriće je najviše spektakularno zato što se ispostavilo da je u samo dva dana skeniranje džungle LiDAR-om dovelo do takvog otkrića za koje bi arheolozima inače, pri korišćenju tradicionalnih metoda, bilo potrebno možda i 20 godina.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Alo.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment