Razotkriva se: Otkriven skelet Mona Lize?

Foto: blic.rs

Kosti su pronađene ispod poda stare crkve u samostanu Svete Ursule, i preliminarne analize ukazuju da je reč o odrasloj ženskoj osobi za koju se veruje da je liza del Đokonda.

Tajna tajanstvenog osmeha Mona Lize uskoro bi mogla da bude rešena. Ispod poda crkve manastira Sveta Ursula u Firenci arheolozi su pronašli dve grobnice obložene opekom. U jednoj je pronađen ženski skelet za koji se veruje da pripada Lizi del Đerardini Đokonda, koja je 1503. i 1504. godine pozirala renesansnom slikaru Leonardu da Vinčiju za najpoznatiju sliku na svetu „Mona Liza“. Slika je završena 1519. godine, a zagonetni osmeh supruge bogatog prodavca svile Frančeska del Đokonde i danas izaziva pažnju. Liza del Đokonda, koja je rođena 15. juna 1479, posle smrti svog supruga se zamonašila. Umrla je u 63-oj godini, 15. jula 1542, i sahranjena u samostanu Sveta Ursula u Firenci. Do tog zaključka naučnici su došli na osnovu istorijskih zapisa.

Dokument koji je poslužio kao trag arheolozima pronašao je Đuzepe Palanti, koji je godinama istraživao Mona Lizin život. Reč je o testamentu Frančeska del Đokonde u kome od svoje mlađe ćerke Marijete traži da se brine o njegovoj voljenoj ženi Lizi. Marijeta, jedna od petoro dece Lize i Frančeska, bila je opatica i posle očeve smrti 1538. godine dovela je svoju majku u samostan. Iskopavanja u samostanu počela su prošle godine, pošto je na ostacima manastira trebalo da se sagradi vojna baraka. Međutim, kako su ubrzo na dubini od metar i po pronađeni ženska lobanja i delovi pršljenova, odlučeno je da se po obezbeđenju sredstava nastave iskopavanja, što je učinjeno ove godine, i sada je pronađen skoro čitav skelet.

Silvano Vinceti, predsednik Nacionalnog komiteta za promociju istorijskog i kulturnog nasleđa rekao je da se prvi put desilo da je bukvalno ceo skelet pronađen u samostanu. Iskopavanja se sprovode jednostavnim alatima, lopatama, mistrijama, grabuljama, četkama, ponekad i ručno, s ciljem da se pronađu ostaci Mona Lize, i da se na osnovu pronađene lobanje rekonstruiše njeno lice i uporedi sa likom slike u Luvru. Time bi se rešila i enigma koja četiri i po veka intrigira ljubitelje umetnosti – šta krije zagonetni osmeh Leonardovog modela – da li je bila u drugom stanju ili je imala paralizu lica. Nakon arheologa posla će biti i za i patologe, antropologe, biologe i istoričare umetnosti. Skelet će biti poslat na analize, a rezultati će biti upoređeni sa DNK Lizine dece, Bartolomea i Pjera, koji su sahranjeni u Crkvi Santisima Anuncijata u Firenci.

(Izvor: akter)

loading...

Related posts

Leave a Comment