Sudan: Antičke piramide otkrivaju tajnu kraljevstva Kuš!

Foto: Thinkstock / ilustracija

Ispod 2.000 godina starih ostataka sudanskih antičkih piramida nedavno su pronađene grobnice i sto na kojem su najverovatnije prinošene žrtve Ozirisu, bogu podzemlja.

Iako piramide danas predstavljaju sinonim za Egipat, brojne drevne civilizacije gradile su slične strukture kako bi odale poštu preminulim osobama.

Blizu grada Gematona u Sudanu, koji je pripadao kušitskom kraljevstvu, britanski tim arheologa, koji ovu lokaciju istražuje već 17 godina, nedavno je pronašao ostatke 16 piramida, ispod kojih su smeštene grobnice.

Za razliku od Egipta, gde su piramide građene isključivo kao grobno mesto faraona i pripadnika elitnog sloja, u ova grobna mesta bila su pohranjeni i neki manje ugledni članovi društva.

Ovakve konstrukcije građene su od 800. godine pre nove ere do propasti kraljevstva, koje se dogodilo oko 400. godine. Šest piramida sagrađeno je od kamena, a deset od opeke od blata.

Na žrtvenom stolu uklesan je lik sveštenika koji nudi tamjan Ozirisu. Iako su pripadnici civilizacije Kuš obožavali bogove egipatskog porekla, sudanske kulture imale su svoj sopstveni identitet čija su se obeležja razlikovala od egipatskih.

Ovo otkriće izuzetno je značajno jer većina piramidalnih grobnica i mastaba obično bude već opljačkana pre nego što postane predmet izučavanja arheologa.

Jedina piramida koja je dosad pronađena netaknuta sadržala je posmrtne ostatke troje odojčadi, kao i 100 perli od keramike i fajansa.

16 Pyramids from the Ancient ‘Kingdom of Kush’ Discovered In Sudan – VIDEO 1

(Izvor: Daily Mail)

loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment