Arheološka otkrića 

Tajne potonulog grada: Drevna metropola ispod Egipatskog mora

egipat2

Šezdesetosmogodišnji osnivač i direktor Evropskog instituta podvodne arheologije je roneći u Egipatskom zalivu Abukir naišao na blok granita koji će zauvek promeniti istoriju pošto je otkrio drevni grad za koji se verovalo da je mit isto kao i Atlantida.

Frenk Godio je očistio blok granita što je više mogao, a zatim je otkrio džinovski prst u blatu koji pripada drevnom egipatskom bogu plodnosti, Hapiju.

Naravno, delovi ove statue su samo deo od nekoliko stotina neverovatnih artefakata koje su Godio i njegov tim otkrili na dnu mora 6 kilometara od obale, gde su pronašli ostatke izgubljenih egipatskih gradova Tonis-Herakleon i Kanopus. Smatra se da je Tonis bio jedan od najvažnijih gradova pre formiranja Aleksandrije. Tonis je verovatno nastao negde u 8. veku na obali reke Nil od koje su brojni kanali povezivali ovaj grad sa obližnjim Kanopusom.

egipat24

Međutim, put do otkrivanja ovih gradova je bio veoma dug. Pilot RAF-a je 1933. godine leteći iznad te oblasti uočio čudne senke u vodi. Nakon što je pomenuo to članu egipatske kraljevske porodice, u oblast je poslat ronilac koji je otkrio glavu statue Aleksandra Velikog.

„Na osnovu drevnih tekstova sam zaključio da su Tonis-Herakleon i Kanopus postojali“, rekao je Godio. Drevni grčki istoričar Herodot je tvrdio da postoje veliki hramovi u toj oblasti, a pilot je samo potvrdio Godiove sumnje.

„Postojao je sasvim logičan razlog zašto gradovi nisu otkriveni na kopnu. To je zato što nisu ni bili na kopnu.

Ovo otkriće je dokaza da postoje brojna blaga koja se nalaze u morima, a Tonis-Herakleon je samo jedan od mnogih potopljenih gradova za koje se verovalo da su mit dok nisu konačno otkriveni.

Ispostavilo se da je Herodot bio u pravu. On je opisao brodove koji su korišćeni u to vreme, a našli smo preko 80 olupina brodova. Potvrdili smo sve, i postojanje gradova, i hramova i specifičnih artefakata. Ipak, siguran sam da ima još mnogo toga što nismo pronašli“, naveo je Godio.

egipat

Mnogi veći gradovi poput Herakleona, Aleksandrije i Kanopusa su uništeni u prirodnim katastrofama. Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su sproveli studiju o mediteranskim tektonskim pločama i otkrili da je 365. godine nove ere verovatno došlo do geološkog poremećaja koji je izazvao veliki zemljotres i cunami. Prema rečima naučnika, zemljotres koji je tada pogodio region bi mogao ponovo da se dogodi pošto su izračunali da je ta oblast usled geoloških osobina podložna katastrofalnim zemljotresima na svakih 800 godina.

Vrlo je verovatno da je Herakleon doživeo istu sudbinu kao ostali drevni gradovi poput Aleksandrije i Kanopusa.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Web tribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment