Arheološka otkrića 

U Iranu pronađen grob star oko 1.500 godina iz dinastije Sasanida

U provinciji Lorestan na zapadu Irana arheolozi su našli grob star oko 1.500 godina u kome je sahranjen muškarac dvometraš, za koga se veruje da je živeo u vreme dinastije Sasanida.

Naučnici su takođe našli i mnoge predmete koji datiraju iz vremena dinastije Ahemenida i Partijskog carstva.

“Tokom poslednjih dana istraživanja lokaliteta u predelu Čia sabz u provinciji Lorestan, nađeni su predmeti iz epohe Ahemenida”, izjavio je rukovodilac tima arheologa Ata Hasanpur. Naučnici su među drugim iskopinama pronašli grob starca koji je bio dva metra visok i pretpostavlja se da je živeo u vreme vladavine dinastije Sasanida (224-651. Godine pre nove ere), javlja iranska agencija “Mehr”.

Hasanpur je dodao da su novopronađeni predmeti prvi materijalni spomenici kulture iz perioda epohe dinastije Ahemenida (otprilike 705-330. Godine pre nove ere) na prostorima iranske provincije Lorestan.

Nakon dodatne analize, istoričari su utvrdili da sve nađeno keramičko posuđe, kao i kameno oruđe za rad, potiče iz epohe Ahemenida.

“Na severu regiona Čia sabz pronađeno je telo starca u grobnici oivičenoj sa četiri glinena zida i pokrivenoj velikim kamenim pločama”, izjavio je Hasanpur.

Prema njegovim rečima, dužina grobnice iznosi 2,25 metara i pretpostavlja se da je čovek sahranjen u njoj bio pravi gorostas visok više od dva metra.

Nedaleko od grobnice ovog diva, arheolozi su našli drevno groblje gde su sahranjena mahom deca.

Arheolozi su pronašli i keramiku koja potiče iz perioda Partijskog carstva – drevne iranske civilizacije koja se nalazila u severoistočnom delu današnjeg Irana, ali je na svom vrhuncu pokrivala celokupnu njegovu površinu, kao i površine današnjih država: Jermenije, Iraka, Gruzije, istočne Turske, istočne Sirije, Turkmenistana, Avganistana, Tadžikistana, Pakistana, Kuvajta, obalski deo Saudijske Arabije u persijskom zalivu, Bahreina, Katara i Ujedinjenih arapskih emirata.

“Tokom poslednjih dana naših iskopavanja, našli smo i sobu koja je služila kao ostava za hranu”, kaže Hasanpur.

loading...

Osim keramike, istoričari su našli i ostatke dva stuba. Prema rečima Hasanpura, po svemu sudeći, tu je postojala čitava sala sa stubovima koja je najverovatnije služila kao ceremonijalna prostorija.

Pronađena i opservatorija iz trećeg veka

Tokom iskopavanja na jugu Irana arheolozi su pronašli opservatoriju koja datira iz 3-5. veka nove ere, koja je, kako se pretpostavlja, sagrađena u vreme vladavine dinastije Sasadina, rekao je novinarima agencije “Tasnim” šef arheološkog tima Ali Asadi.

Prema njegovim rečima, humka na kojoj se nalazi opservatorija, privukla je pažnju naučnika još 2005. godine. Šest godina kasnije počela su iskopavanja.

“Sudeći po keramici, ovaj objekat je iz doba dinastije Sasadina, ali naučnici i dalje istražuju pronađene artefakte kako bi preciznije ustanovili datum izgradnje”, rekao je Asadi.

Arheolozi su već dobili dozvolu za dalja iskopavanja od iranskog Ministarstva kulturnog nasleđa i turizma i uskoro će nastaviti da rade na istraživanju zagonetne zgrade.


Pogledajte NOVI video klip na temu: 15 Jezivih i stvarnih slika koje ne mogu biti objašnjene

V I D E O


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(Vostok.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment