Arheološka otkrića 

U Kuršumliji otkriveni ostaci pet Jerininih gradova

Tim arheologa Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda proteklih dana je na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje otkrio ostatke pet velikih ranovizantijskih gradova.

Arheološkinja Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja Julka Kuzmanović Cvetković rekla je da su arheolozi proteklih dana došli do izuzetnih rezultata, koji bi mogli da promene dosadašnju istorijsku sliku kuršumlijskog kraja – pronašli su ostatake pet velikih ranovizantijskih gradova koji se nalaze u krugu od svega 20 kilometra, na planinskim uzvišenjima na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje.

„Neverovatan sjaj ovih prostora je prosto potamneo. U jednom malom okruženju, od oko 20 kilometra u krug je pet velikih tvrđava, pet Jerininih gradova. Znamo da Jerina nije stigla sve da ih sagradi, ali se tako zovu“, rekla je ona agenciji Beta.

Julka Kuzmanović Cvetković je dodala da treba otkriti zašto je sazidano toliko utvrđenih gradova, na malom prostoru.

Na području Kuršumlije ovo su prva opsežna istraživanja arheologa. Arheolozi su evidentirali 140 lokaliteta, iz različitih vremenskih epoha.

Arheolog iz Narodnog muzeja Beograd, Emina Zečević, rekla je da najveći broj lokaliteta pripada srednjem veku, a manji broj su praistorijski i antički lokaliteti.

Zečevićeva je rekla da za mnoge od njih gotovo niko do sada nije znao, a da su istraživanja započeta tragom beleški putopisaca iz 19. veka.

„Pošli smo tragajući za potvrdom tih podataka. Možemo sada da izađemo na sve te lokalitete, da ih evidentirano i dokumentujemo, da uzmemo koordinate, a to je i najvažnije, jer to do sada nije moglo biti zbog nedostatka savremene opreme“, rekla je Emina Zečević.

loading...

Jerinin grad

Jerinin grad je naziv koji je srpski narod davao starim građevinama i ruševinama nepoznatog porekla povezujući ih sa legendom o Prokletoj Jerini i njenom zidanju Smedereva.

Arheolozi kažu da novootkriveni srednjovekovni gradovi, ali i druge lokacije, zahtevaju arheološka iskopavanja, kako bi se došlo do preciznijih podataka i potvrda da li je reč o višeslojnim lokalitetima sa fazama iz starijih epoha.

Oni ocenjuju da detaljnija istraživanja ovih gradova mogu doneti neočekivane rezultate.

loading...

Kampanja „Arheološko nasleđe Kuršumlije“ sprovodi se svake jeseni, već četvrtu godinu a nastaviće se i iduće godine. Istaživanja finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Turističko preduzeće „Planika“ iz Kuršumlije.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Naučnici poslali poruku vanzemaljskom svetu

V I D E O 


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment