Arheološka otkrića 

Uskoro dobijamo odgovor: Da li se u grobnici nalaze tajne komore?

Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta započeli su “presudnu” potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

Naučnici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati da utvrde postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dečaka-faraona.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs izjavio je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u severnom zidu pogrebne prostorije krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Reeves smatra da bi tajnoj prostoriji mogao ad se nalazi grob kraljice Nefertiti – supruge Tutankamonovog oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV).

Naučnici još nisu sigurni da li je ona bila Tutankamonova majka ili je faraon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Naučnici sa Univerziteta u Torinu nakon više od godinu dana dobili su zeleno svetlo egipatskih vlasti za sprovođenje “odlučujućih georadarskih merenja” unutar grobnice.

Merenja bi trebalo da trajau do 6. februara, izjavio je Franko Porčeli, vodeći naučnik tima koji je okupio britanske i egipatske stručnjake.

Tom metodom, rekao je Porčeli, moguće je utvrditi postojanje tajnih prostorija s 99-procentnom sigurnošću.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Hauard Karter u Dolini kraljeva u Luksoru. To je najočuvanija faraonska grobnica i, za razliku od ostalih grobnica koje su vekovima sistemski pljačkane, skoro je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2.000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve katalogizuju.

loading...

Pogledajte NOVI video klip na temu: Moljopski trougao – Zona čudnih fenomena u Rusiji

 V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(b92.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment