Arheološka otkrića 

Uz pomoć kosmičkih zraka otkrivena tajna odaja u Keopsovoj piramidi

U Keopsovoj piramidi u Egiptu, naučnici su prvi put od 19. veka otkrili veliki prazan prostor koji bi mogao da predstavlja novu tajnu odaju.

 Međunarodni tim naučnika koji je radio na tom otkriću saopštio je da je prazan prostor od 30 metara dubine smešten iznad Velike galerije u piramidi, prenosi AP.Svrha te odaje još nije otkrivena niti to da li je izgrađena sa idejom da uopšte ima neku svrhu.

Novootkrivena prostorija se nalazi iznad Velike galerije i obeležena je belim tačkicama

Novootkrivena prostorija se nalazi iznad Velike galerije i obeležena je belim tačkicama

To otkriće naučnici su izveli zahvaljujući kosmičkim zracima odnosno elementarnim česticama koje se zovu mioni i koje imaju neobično svojstvo da vrlo slabo reaguju sa materijom tako da mogu, poput rendgena samo dosta dublje, da prodru kroz debele slojeve čvrstih materijala, kao što su kameni blokovi piramida.

loading...

Poznata još i kao Velika piramida ili Kufuova piramida, izgrađena je kao grobnica za egipatskog faraona četvrte egipatske dinastije Keopsa (Kufua) u 26. veku pre nove ere i ona zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko čudo.

Deo uređaja koji su korišćeni za skeniranje 4.500 godina stare piramide

Deo uređaja koji su korišćeni za skeniranje 4.500 godina stare piramide

Piramida je visoka 138,75 metara, dužine 225 metara i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Na njoj je 20 godina radilo 100.000 ljudi.

Kako navodi agencija, posetioci te piramide mogu do Velike galerije da prođu kroz jedan veliki tunel, dok nova otkrivena odaja izgleda da nije povezana sa bilo kojim poznatim unutrašnjim prolazima.

Naučnici su ovaj pronalazak nazvali „velikim otkrićem“ koji je pokazao kako savremena fizika može da baci novo svetlo na svetsko arheološko nasleđe.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(RTS.rs)

loading...

Related posts

Leave a Comment