Arheološka otkrića 

Zaboravljeni grad: Arheolozi pronašli ostatke drevnog naselja u Etiopiji

Arheološka iskopavanja u etiopskom području Harla ukazuju na to da je ovaj region bio važan trgovinski centar, kao i da je bio središte islamskih zajednica u Africi.

Lokalno stanovništvo u regionu Harla u istočnoj Etiopiji veruje da su jednom davno njihovom zemljom šetali džinovi.

Ova regija je ispresecana zidovima i strukturama starim vekovima vekovima, koji su izgrađeni od kamenja toliko velikih da se čini nemogućim da je običan čovek mogao da ih podigne.

Tokom nedavnog iskopavanja u Harli, arheolozi nisu pronašli dokaze kolosalnih stanovnika, ali su pronašli pregršt nakita, grnčarije, staklenih komada i drugih artefakata iz Indije i Kine.

Ova neverovatna otkrića sugerišu da je Harla bila uspešan trgovinski centar.

Naselje verovatno datira iz X veka i bilo je dom islamskog stanovništva. Tim eksperata sa Univerzitata Ekseter i etiopskog Udruženja za istraživanje i očuvanje kulturnog nasleđa pronašao je groblje koje sadrži ostatke oko 300 tela, kao i dokaze islamskog načina sahranjivanja i humke.

Istraživači su otkrili i druge artefakte, koji ukazuju da je ovim područjem prolazilo mnogo ljudi različitih kultura.

Tako se među pronađenim artefaktima nalaze i staklene posude i perle, kameni kristali, kameni dragulji, školjke i keramika, koji potiču iz Jemena, Madagaskara, Maldiva i Kine.

Arheolozi su otkrili i bronzane i srebrne novčiće iz Egipta iz XIII veka. Nakit izgleda kao da je modelovan po indijskim komadima, a pronađena džamija iz XII veka ima sličnost sa džamijama pronađeni u južnoj Tanzaniji i Somalilendu.

 

Ova otkrića ukazuju da je Harlaa pripadala mreži islamskih zajednica u Africi i da je bila povezana i sa drugim kulturama.

loading...

„Ovo otkriće menja sve što smo znati o trgovini u arheološki zapostavljenom delu Etiopije“, kaže vođa istraživanja, profesor Timoti Insol sa Univerziteta Ekseter.

„Ono što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bio trgovinski centar u ovom području“, kaže Insol.

„Stanovnici Harla su predstavljali mešovitu zajednicu stranaca i lokalnog stanovništa koji su trgovali jedni s drugima u Crvenom moru, Indijskom okeanu, a moguće je i u Persijskom zalivu“, dodaje Insol.

Istraživači ovaj otkriveni grad nazivaju zaboravljenim, jer ga arheolozi naprosto nisu primećivali godinama, a to je šteta budući da je Etiopija jedno od najranijih područja za koje se zna da su bili naseljeni ljudskim predacima, u čemu u prilog govore i određeni ostaci koji datiraju između 3.3 i 3.5 miliona godina.

Iako su Harlu arheolozi nedavno počeli da istražuju, poljoprivrednici u ovom području već dugo otkrivaju grnčariju i novčiće na svojim posedima, što ukazuje da veoma važni detalji iz istorije Etiopije leže skriveni ispod zemljišta.


Pogledajte NOVI video klip na temu: 15 Jezivih i stvarnih slika koje ne mogu biti objašnjene – 4. deo

V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: BBC.com)

loading...

Related posts

Leave a Comment