Da li ste znali? 

Arheologija: Otkriveno vredno skitsko blago u podnožju Kavkaza!

Kavkaz665-min
Foto: izborsk-club

Ruski arheolog Andrej Belinski otkrio je sasvim slučajno izuzetno lepe i dragocne skitske zlatne artefakte stare 2400 godina u podnožju Kavkaza.

Belinski je bio zadužen da kao arheolog ispita područje Kavkaza sa mogućim arheološkim nalazištima u okolini Stavropolja pre nego se teren raščisti za izgradnju elektroinstalacija.

Na jednoj njivi je primetio veštačko brdašce koja u tim azijskim krajevima nazivaju “kurgan” i podignuta su da budu grobnice ili neka svetilišta nomadskih plemena kojima je tamo prapostojbina, objavio je časopis “Arheologija”,dvomesečnik američkog Instituta za arheologiju, u najnovijem broju za juli/avgust.

Kao iskusni arheolog Belinski se opredelio da ipak sondira ovaj kurgan visok oko četiri metra iakom je primetio da je sa jedne strane bio prekopavan sto znači da su ga “posetili” pljačkaši grobova.

Pošto je lokalitet nazvao “Sengilevskoj 2” dao je nalog radnicima da započnu iskopavanja sa one strane koja nije bila “načeta” i bilo im je potrebno skoro mesec dana da stignu do dna gde su naišli na glineni pod koji je delovao kao da je prirodni.

Tridesetak sentimetara ispod glinenog poda naišao je na kamenu kutiju u kojoj je bilo nekoliko prstiju i rebara skeleta nekog mladića.Oko kutije su bile rupe za stubove verovatno od drveta koji su nosili neki pokrov.

On što je iznenadilo Belinskog bile su dve zlatne posude neverovatno efektno dekorisne sa spoljne strane a ispod njih je bilo nekoliko zlatnih grivni, jedan masivni zlatni prsten i tri mala zlatna pehara.

Oni koji su u nekim ranijim vremenima raskopali kurgan sa druge strane propustili su ga celog prekopaju i tako im je ova zlatna riznica promakla.

Belinski je pozvao kolegu stručnjaka za drevna azijska plemena Antona Gasa iz berlinske Fondacije za kulturnu baštinu i oni su se složili da je to najaveći nalaz skitskog blaga za poslednjih pola veka i da kurgan nije samo obicna grobnica već ima mnogo važniju ulogu.

NJihova predpostavka je za sada da je ovo bilo mesto nekog svetilišta i da je tu bila sahranjena ritualno neka žrtva uz koju su bili položeni ovi skupoceni aretefaktu koje su ukrasili najverovatnije umetnici-zlatari iz Grčke ili grčkih kolonija na Crnom moru.

loading...

U tom području evro-azijskih stepa živeli su od 900. do 100. godine pre nove ere nomadska ratnička plemena koja su Grci nazvali Skiti.

Ta plemena su krstarila prostranstvima od zapadne Kine do obala Dunava i sahranjivala su svoje ratnike sa celokupnim blagom a posebno predmetima od plemenitih metala na kojima su bili ugravirani ili reljefno prikazani vegetacija i pripadnici životinjskog i mitskog sveta.

Iako su se donekle razlikovali zbog velike udaljenosti ipak su pripadali istoj kulturi negovali iste pogrebne rituale i verovatno koristili sličan jezik o kome se zna samo iz posrednjih izvora jer nisu imali pismo niti su koristili grčko koje im je sigurno bilo poznato zbog bliskih veza sa Grcima i njihovim veštim zlatarima.

Arheolozi Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Mongolije već su istražili kurgane na severoistoku azijske stepe i našli izuzetne dragocene ukrase i opremu za konje ali ovo je prvo značajno okriće u regionu avremenog Stavropolja što menja kartu prostiranja Skitske civilizacije.


Pogledajte NOVI video klip u kome urednik sajta Svettajni.com odgovara na Vaša pitanja:


Belinski kaže da su stručnjaci u Ermitažu, kada su videli predmete sa nalazišta Sengilevskoje 2 odmah proglasili da su falsifikati jer nisu mogli da poverujuda da su tako savršeno uradjeni i u tako dobrom stanju ali kada si izvršena testiranja u laboratoriji i kada su pokazani snimci mesta gde su nadjeni i ostavljeni pre 2400 godina priznali su da se radi o jednim od najlepših primeraka skitskih artefakata koji su ikada nadjeni.

Na jednoj posudi su motivi iz neke bitke u kojoj starac ubija mladog ratnika dok je na drugoj prikazan grifon kako napada konja.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment