Da li ste znali? 

Da li je Kineski zid jedina ljudska tvorevina koja se vidi iz svemira?

image_c029baa2a2503e4d853489c07f6125259fa8fe5a1b24bdd4bf32f50448ead328_v-min

Verovatno ste do sad nebrojeno puta čuli da je Kineski zid jedina građevina koja se vidi iz svemira, ali da li je to zaista tako?

Pre svega, moramo da naglasimo da trvdnja da se Kineski zid vidi iz svemira potiče iz 18. i 19. veka, u to vreme, Unverzum nije ni blizu bio istražen kao sada. Na osnovu ove činjenice možete i sami da pretpostavite da je ova tvrdnja pogrešna.

Prvo, kada ste još uvek toliko blizu Zemlje da možete da vidite Kineski zid, takođe možete da vidite i putne mreže i druge velike objekte koje je stvorio čovek, tako da teorija o jedinoj ljudskoj tvorevini jednostvano “ne pije vodu”.

Zapravo, ne postoji udaljenost od Zemlje pri kojoj možete samo da vidite Kineski zid i ništa više. Ako se već otisnete na putovanje kao astronauti, koji se udalje od zemlje nekoliko hiljada kilometara, sa svemirske stanice ne možete da vidite ništa što je napravila ljudska ruka.

Astronaut Alan Bin je rekao: “Jedino što možete videti sa Meseca je prelepa sfera, koja je prošarana belim oblacima i plavetnilom okeana, a možda s vremena na vreme vidite i neku vegetaciju.

Ni jedan veštački objekat se ne vidi sa Meseca. Čak i kada smo napuštali Zemljinu orbitu i udaljili se nekoliko hiljada kilometara, nismo mogli da vidimo ni jednu građevinu.”

Zašto je nestalo čak 30 odsto Kineskog zida?

Tačno 1.962 kilometra čuvene građevine je nestalo. Ko je i na koji način uticao na to?

Veliki Kineski zid, čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina, izgubio je gotovo 30 odsto jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća, navodi su u zvaničnoj studiji objavljenoj u kineskoj štampi.

U studiji kineske Agencije za državnu imovinu se navodi da je 1.962 kilometra zida nestalo, a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturno-istorijskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju.

loading...

Veliki priliv turista takođe je doprineo “razradnji” ovog spomenika, dodaje se u izveštaju.

“Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini delovi srušeni ili urušeni usled širenja gradova i izgradnje puteva”, izjavio je Čeng Dalin, ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe s Velikog zida su velike – mogu da dostignu vrednost i do 1.000 evra (5.000 juana), preneo je list “Figaro”.

“Ali nedostaje organizacija o primeni regulative o kažnjavanju”, objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Đa Halin za “Global tajms”.

Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po ceni od 4,3 evra po komadu.

Veliki zid nije dovršen, a građen je u raznim periodima, počev od III veka pre nove ere.

Procenjuje se, ukoliko se računaju nestali delovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.


PREPORUKA ZA GLEDANJE!

Pogledajte NOVI video klip na temu: TOP 10: Najstrašnija mesta na svetu

V   I   D   E   O


Zid je vekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i železničke pruge.

Kamen, cigla i ostala građa neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment