Edvard Snouden: Tajni program “Karma Polis” – špijuniraju vas na internetu po celom svetu!

Hong-Kong-Edvard-Snouden
Foto: Tanjug/AP

Program pod šifrovanim nazivom “Karma polis” analizira internet afinitete ljudi, uključujući informativne sajtove i sajtove radio-stanica koje rado posećuju, kao i delatnost na društvenim mrežama i istoriju pretraga.

Bivši saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Edvard Snouden objavio je nove podatke o specijalnim službama, ovoga puta britanskim.

U objavljenim dokumentima Snouden ukazuje na to da je Centar za vladine veze Velike Britanije 2009. pokrenuo tajni program pod šifrom “Karma polis” radi prikupljanja i analize podataka o korisnicima interneta, javio je “Sputnjik”. Iz dokumenata koje je objavio Snouden jasno je da je britanska obaveštajna služba razvila tajni program za praćenje aktivnosti korisnika interneta po celom svetu.

Snouden od 2013. živi u Rusiji gde je dobio azil, nakon što je napustio SAD i otkrio da američka Nacionalna služba bezbednosti, za koju je radio, špijunira milione osoba u svetu, uključujući i lidere nekih država.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

Negde u daljini, daleko iza jele na nebeskom svodu, uz huk tužne sove, kroz zvižduk hladne noći i izmaglicu mraza, što se ponegde penje u nebo poput dima, titiraju senke prošlosti, igrajući se, ne obazirući se na mene. To je tajna noći. Poruka koja nosi u sebi čarobnu moć! Moć Boginje meseca!
Naručite knjigu ‘Bela Luna’ pisca Darkulis Leonov Dias:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) na broj: +381 62 973 42 80 ili OVDE. |
Srpska verzija (van granica Srbije) – OVDE. | English versionHERE. |
Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


Program pod šifrovanim nazivom “Karma polis” analizira internet afinitete ljudi, uključujući informativne sajtove i sajtove radio-stanica koje rado posećuju, kao i delatnost na društvenim mrežama i istoriju pretraga. Svi ovi podaci proveravaju se radi stvaranja svojevrsnog dosijea i eventualnog otkrivanja sumnjive delatnosti korisnika.

Osnivač analitičkog centra “Oupen intelidžens” Loz Kej kaže da agenti službi bezbednosti i obaveštajne službe ovaj metod nazivaju ’sastavljanje mozaika‘.

-Ipak, zabrinjava to koliko daleko oni mogu da odu. Hoćemo li biti bezbedniji ako obaveštajna služba sazna koje radio-stanice slušam? Naravno da neće. Čini mi se da poslednjih nekoliko godina idemo u apsolutno neverovatnom pravcu. U periodu koji je označen u objavljenim dokumentima razvila se Islamska država. To svedoci da totalno praćenje ne garantuje bezbednost društva, nego naprotiv – samo povećava plast sena u kojem treba tražiti iglu- smatra Kej.

Program je pokrenut bez javnog razmatranja i bez odobrenja parlamenta.

Prema recima Eduarda Snoudena, masovno prikupljanje podataka ne donosi nikakvu korist društvu.

loading...

V A Š A   R E K L A M A – Kontaktirajte nas na: 064/2624313 ili OVDE.


– Zbog čega se stvaraju programi namenjeni navodnom održanju društvene bezbednosti, ako oni ne donose željeni efekat?- zapitao se Snouden.

– Ovi programi, zapravo, imaju određeni smisao – države ih ne pokreću bez razloga. Njihova vrednost je u tome što prikupljaju operativne informacije. Ovaj pristup zasnovan je na konkuretnim odnosima država. Ovo se dešava tajno, bez bilo kakvog ozbiljnog nadzora. Sve češće vidimo da takvi programi, najzad, udaraju po nama samima, po našoj zemlji, čak i ako se prave iz najboljih namera. Ove programe, koje su NSA i CIA zajedno koristile u zemljama kao što je Jemen, sada primenjuje Služba federalnih maršala u SAD na obične prestupnike, one koji nisu realna pretnja za javnu bezbednost, što ne može da opravda narušavanje prava miliona gradana SAD i drugih zemalja- izjavio je Snouden, a preneo “Sputnjik”.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Bosnia press)

loading...

Related posts

Leave a Comment