Da li ste znali? 

Izgubljene knjige – misterija 7 drevnih knjiga koje bi promenile čovečanstvo

Sedam knjiga za koje možemo biti sasvim uvereni da bi verovatno promenile istoriju čovečanstva, ako bi se našle danas ili da nisu uništene.Malo je pronalazaka imalo takav uticaj na istoriju kao štampa i niko ne može da zna koliko znanja je izgubljeno tokom istorije.

Naučnici, istraživači koji su ubijeni pre nego što su mogli da razviju svoje pronalaske i naravno knjige koje su uništene zato što su podrivale određene društvene norme, ili su jednostavno nestale. Postoji sedam, gotovo mitskih knjiga za koje se može pouzdano reći da bi uticale na razvoj i tok istorije.

Jevanđelje po Evi

Autor ove knjige je nepoznat, ali je jevanđelje koje je ‘obrisano’ iz Biblije poznato. Navodno se u ovom jevanđelju promovisala slobodna ljubav, besplatni seks i ravnopravnost žena Naravno, takva knjiga je podrvala dva milenijuma učenja Crkve o seksualnosti i celibatu ..

U 4. veku knjigu je zabranio crkveni zvaničnik Epiphanus i sve kopije, barem koliko mi znamo, je naredio da se unište. Možda, ipak, postoji kopija u tajnim arhivama Vatikana.

Metod

Knjigu bi trebalo da je napisao Arhimed, jedan od najvećih umova u antičkoj Grčkoj. Prema legendi, ubijen je jedan rimskoi vojnik tokom okupacije Siracuse.

Među njegovim ostalim knjigama, nalazila se i knjiga pod naslovom Metod, u kojoj je opisan pronalazak, koji i dan danas ẑbunjuje naučnike, mehanizam Antikiere, za koga mnogi veruju da je kompjuter i izgrađen je oko 100 godina pre naše ere ..

Knjiga bi trebalo da bude detaljan plan o tome kako da napravite uređaj, i naravno ono čemu zapravo služi. Knjiga je verovatno uništena kao i mnoge druge, kada su Rimljani spalili Aleksandrijsku biblioteku u Egiptu – navodno slučajno. Biblioteka je inače renovirana nekoliko puta, ali svaki put ponovo uništena od raznih zavojevača.

Katalog  biblioteke Bagdada

loading...

Biblioteka, takođe poznata kao Kuća Mudrosti, je navodno napravljena između 700 i 800. godine nove ere. Ona je sadžavala knjige iz celog poznatog sveta u to vreme.

U ovoj biblioteci nalazile su se knjige mudraca koji su pisali o medicini, pronalascima, nauci, astronomiji i tehnologiji. Katalog bi danas vredeo čitavo bogatstvo, jer preko njega mogu da se dobiju informacije o knjigama, za koje ne bi smo znali da čak i postoje.

Indirektno, katalog bi dao potpuno novi pogled na istoriju, to bi pokazalo šta su u to vreme naučnici već znali. Biblioteka (mada bi se mogla nazvati Univerzitet) osnovana je 1258. potpuno uništena od strane Mongola kada su osvojili grad. Sve knjige su spaljene ili bačeni u reku.

Nastavljajući epsku sagu o Troji

Ilijada i Odiseja, Homer pisao (Neki tvrde da knjige ne mogu se pripisati jednom autoru) trebalo bi da bude samo dva knjige u prilično dugo sage. Trebalo bi da postoji osam knjiga koje treba da budu napisane od drugih autora. Ilijada i Odiseja su imali ogroman uticaj na sve većie umetnike od Homera pa nadalje.

Može se samo nagađati koliki bi bio uticaj preostalih šest knjiga. Ne zna se mnogo o nastavcima. Znamo da postoji, jer im se odnose na druge knjige iz tog vremena i kasnije.

 Hermokrates

Hermokrates je bila Platonova treća knjiga o poreklu svemira. Prva dve su Timaj i Kritas. U trećoj knjizi da bude rasprava o molekula, zlatni presek … što znači da će knjiga uticati na mislioce i naučnike verovatno danas.

Druga knjiga se završava veoma naglo i pokriva teoriju Atlantide, tako da neki veruju da je treća knjiga takođe ključ ovu misteriju. Nažalost, niko ne zna gde bi knjiga nestala i možda je Platon zaista nikad nije napisao.

Ab urbe condita libri

Knjiga, koja opisuju čitavu istoriju Rima, od Trojanskog predka Cezara Augusta, pa sve do celokupne istorije od oko 800 godina. Cela kolekcija bi trebalo da ima 142 tomova. Nakon pada carstva to je bila jedna od najtraženijih knjiga u to vreme. Snima su o gladijatora i rimske arhitekture, u stvari, o svim rimskim tajnama kojih možete da se setite.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko je bilo vredno kada bi se pronašao samo jedan novi tom ove knjige, razgovoramo o milionima dolara. Pronadjeno je samo 35 tomova, a ove sveske su više ili manje osnova za sve što znamo o drevnom Rimu.

Ratovi bogova

Ratovi bogova je izgubljena Hronika, koja opisuje bitke koje je Mojsije vodio sa misterioznim oružjem zvanim Kovčeg Zaveta. Kovčeg u koji su Izraelci stavili kamene ploče sa deset božjih zapovesti.

Da je ova knjiga preživela, verovatno bi bila nešto kao danas biblija sa jednako velikim uticajem na ljude.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment