Da li ste znali? 

Koje tajne krije najmisteriozniji i najveći geoglif na svetu?

Marree-Man-australia2-640x480
Na suvom pesku Australije nalazi se najveći geoglif na svetu poznat kao „Mari čovek“, ogroman crtež domoroca koji lovi ptice ili valabije kopljem.

Za razliku od ostalih geoglifa pronađenih u različitim delovima sveta koje su napravile drevne civilizacije, Mari čovek je napravljen pre samo 16 godina. Međutim, njegova pojava predstavlja jednu od najvećih misterija Australije pošto je geoglif toliko velik da se vidi čak i iz svemira, ali ne postoji nijedan dokaz niti svedok koji bi mogao da ukaže na to kada je geoglif nastao i ko ga je napravio.

Mari čovek se nalazi na platou suve zemlje na oko 60 kilometara zapadno od malenog sela Mari (60 stanovnika) u južnoj Australiji. On je uočen 1998. godine kada je pilot Trevor Rajt preleatao između gradova Mari i Kuber Pedi.

Crtež je velik oko 4,2 kilometra. Spekuliše se da je napravljen buldožerom i da je za to bilo potrebno nekoliko nedelja, ali niko nema nikakvih dokaza koji to mogu da potvrde.

Nedugo nakon otkrića, u medije je stiglo nekoliko izveštaja od anonimnog izvora, a njihove odlike ukazuju na to da je geoglif napravio neko van Australije. Za početak, u pismu se navode mere u miljama, jardima i inčima, a u Australiji se koristi metrički sistem. Štaviše, Australijanci ne koriste termine kao što su „Greben Kvinslenda“ i „lokalne domorodačke teritorije“.

 

Ono što doprinosi misterioznosti jesu čudni predmeti pronađeni u maloj rupi na nalazištu zajedno sa satelitskom fotografijom crteža, teglom sa malom zastavom SAD i porukom povezanom sa okultnom grupom Branša Davidovaca koja je postojala u Teksasu dok nije sprovedena racija 1993. godine u kojoj su mnogi članovi i lider grupe poginuli.

Zvaničnici su u januaru 1999. godine pronašli malu plaketu blizu nosa crteža na kojoj se nalazila američka zastava, otisak olimpijskih prstenova i citat: „U čast zemlje za koju su nekada znali. Njegova postignuća u ovom pravcu su neverovatna; stalan izvor divljenja“.

Citat potiče iz jedne knjige i upravo na toj stranici se opisuje lov na valabije s kopljem, a postoje i slike lovaca koji izgledaju slično Mari čoveku.

Istraživači su pokušali nešto da otkriju iz ovih čudnih tragova, ali su zaključili da su ti tragovi možda postalvjeni kako bi skrenuli pažnju sa pravog autora.

Ubrzo su se raširile glasine. Neki su počeli da veruju da je geoglif napravio neko ko je vičan sa crtanjem iz vazduha i ko je hteo da profitira od turističkih poseta. Zapravo, činjenica je da lokalni piloti rade prekovremeno kako bi prevezli sve turiste koji žele da vide figuru iz vazduha.

loading...

Drugi veruju da su Mari čoveka napravili vanzemaljci kao upozorenje političarki Paulin Hanson povodom rasističkih komentara o australijskim Aboridžinima.

Neki pak smatraju da je crtež napravio Bardijus Goldberg, australijski umetnik koji je bio zainteresovan za crtanje iz vazduha. On je umro pre nego što su ga mogli ispitati o ovom slučaju.

Džinovski geoglif je uskoro postao glavna atrakcija malog južnoaustralijskog grada i popularno turističko odredište, ali crtež se danas jedva vidi. Geoglif postepeno bledi usled prirodne erozije i samo je pitanje vremena kada će zauvek nestati noseći sve svoje tajne sa sobom.


Pogledajte naš NOVI video klip na temu: TOP 5 ukletih mesta u svetu↓↓↓


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Web tribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment