Da li ste znali? 

Koje tajne krije pravoslavni manastir na planini Tavor?

Planina-Tavor-e1450181410148
Foto: Wikimedia

Svake godine misteriozni oblak spušta se na pravoslavni manastir na vrhu planine Tavor, gde se Isus Hrist preobrazio pred apostolima, ali meteorolozi nemaju odgovor za to.

Sergej Mirov, koji u ime radne grupe Saborne bogoslovske komisije učestvuje u istraživanju ruskih i izraelskih meteorologa, kaže da su naučnici zaključili da takva magla ne može da se formira na tako suvom vazduhu i temperaturi.

Mirov kaže da se „blagosloveni oblak“ spušta samo na području pravoslavnog manastira. Tokom praznične službe nad vernicima se rasprši upadljiva sfera, „a zatim se oblak pojavi nad krstom crkve Preobraženja, koji potom raste u dimenzijama i spušta se na vernike prekrivajući ih i izlivajući na njih životvornu vlagu“.

Interfaks podseća da je su Pavel Florenski, ruski akademik sa Ruske akademije prirodnih nauka i šef radne grupe o čudotvornim znacima, i njegov tim, uz pomoć savremene visokoprecizne opreme, istražili pojavu Svetog Ognja u crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu na Veliku subotu uoči Vaskrsa.

„Zaključak je jednostavan: pojava Ognja praćena je snažnim piezoelektričnim fenomenom u crkvi, slično onom koji se javlja tokom oluje sa grmljavinom, ali bez oluje.

Dakle, to znači da se ovaj događaj može smatrati čudotvornim“, rekaoje Florenski.

Već u 4. veku carica Jelena Ravnoapostolna sagradila je hram u čast Preobraženja Gospoda na planini Tavor.

Na kraju 11. veka krstaši su, pošto su pokorili nekadašnju jevrejsku provinciju Palestinu, pronašli nekoliko hramova i manastira na Tavoru i pretvorili ih u rimokatoličke.

Pobedom Saracena nad Palestinom na kraju 12. veka svetinje na Tavoru bile su uništene. Dugo je ova sveta planina bila nenaseljena, i samo su na dan Preobraženja pravoslavci i katolici obavljali crkvene službe na ruševinama hramova.

Godine 1849. patrijarh Kiril II Jerusalimski počeo je da se zalaže za dobijanje dozvole od turske vlade da se izgradi hram na Tavoru.

loading...

Odluka je sprovedena tek 1860. godine, kada je hram izgrađen na ruševinama drevne grčke crkve. Iznad vrata hrama nalazi se natpis na grčkom jeziku: „Na drevnim ruševinama na planini Tavor sagrađen je sveti hram posvećen Preobraženju Gospoda i Spasa našega.

Hram je izgrađen pod okriljem patrijarha Kirila II Jerusalimskog, a o trošku bratstva svetog Groba Gospodnjeg.“


Pogledajte NOVI video na temu: Misteriozni signal 187,5 – Signal vanzemaljske civilizacije:


U Rusiji se takođe nalazi spomen na slavno Preobraženje Gospoda na planini Tavor. U moskovskoj crkvi Svih žalosnih i u crkvi u selu Novospaskij (Dedenevo, moskovska provincija) čuva se davno doneto kamenje s Tavora.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment