Da li ste znali? 

Misterija na obodima pustinje Gobi: Kinesko selo čiji stanovnici potiču od – Rimljana

U provinciji Gansu, tri stotine kilometara od najbližeg grada, nalazi se selo Dželajdžaj, čiji se stanovnici po fizičkim karakteristikama značajno razlikuju od svojih sunarodnika.

U okviru seoceta nalaze se ruševine drevnog utvrđenja, antičkog grada Likvijana (kin. Li-Jien), što nije naročito neobično budući da se duž istorijske Zapadne oblasti neretko može naići na građevine koje datiraju iz perioda od trećeg veka pre Hrista do osmog veka naše ere.

Ono što, međutim, u vezi s Likvijanom intrigira stručnjake jeste ime ovog drevnog grada. Naime, Kinezi su nekada Aleksandriju nazivali upravo Li-Đien, a ovaj naziv je kasnije korišćen da označi Rimsko carstvo.

To je podstaklo istraživače da se zapitaju zbog čega je ova mala naseobina nazvana po mestu o kojem su tadašnji stanovnici današnjeg Gansua znali tako malo.

Ukoliko to pitanje postavite nekom stanovniku Dželajdžaja, najverovatnije ćete dobiti neočekivan odgovor da sve počinje pričom o njihovim precima – rimskim legionarima, što je tema koja je još intrigantnija.

Iako su Kinezi, stanovnici ovog sela zaista imaju fizičke karakteristike po kojima se razlikuju od svojih sunarodnika. Veliki broj ima plave ili zelene oči, izdužene noseve i veoma svetlu kožu i kosu, što je podstaklo spekulacije da potiču od Evropljana.

Prvi koji je hrabro izneo ovu tvrdnju bio je Homer Dabs, profesor kineske istorije na Univerzitetu u Oksfordu.

Pedesetih godina prošlog veka, on je tvrdio da su nekadašnji stanovnici Likvijana rimski legionari koje je predvodio Marko Licinije Kras i koji su ostali u Aziji nakon što ih je 53. godine pre naše ere vojska Partijskog carstva porazila u bici kod Kare.

Hiljade Rimljana su poginule, a stradao je i sam general Kras – najpoznatiji, inače, po tome što je ugušio pobunu robova predvođenih Spartakom.

Međutim, proteklih decenija sve se češće može čuti teorija da je deo legionara preživeo, istupio iz bitke i otišao ka istoku.

loading...

Ovi rimski vojnici navodno su se kasnije, 36. godine pre nove ere, borili na strani Sjunga, konfederacije nomadskih plemena Centralne Azije, u boju protiv dinastije Han.

U kineskim izvorima se, naime, pominje da su za nomade ratovali najamnici „čudnog izgleda“ koji su koristili formaciju „riblje krljušti“, čiji opis mnoge podseća na čuvenu „kornjaču“, odbrambenu formaciju rimskih legija. Pomenuti pešadinci su zarobljeni, a profesor Dabs je tvrdio da su upravo oni kasnije osnovali Likvijan.

Ove teorije ocenjene su kao zanimljive i provokativne, ali nije malo onih koji ih ne podržavaju.

U grobnicama okruga Jongčang, u kojem se Likvijan nalazi, zaista su pronađeni ostaci ljudi koji potiču iz Rima, ali kritičari Dabsovih tvrdnji podsećaju da je ovaj region deo Puta svile, zbog čega nije neobično to što su u njemu sahranjeni pojedinci različitog porekla.

Jang Gongle, profesor Pedagoškog univerziteta u Pekingu, štaviše, ističe da su njegova istraživanja pokazala da je Likvijan osnovan 104. godine pre naše ere, odnosno više od 50 godina pre bitke kod Kare.

Dabsovom teorijom nije oduševljen ni Mauricio Betini, antropolog Univerziteta u Sijeni.

„Da bi ona bila neoboriva, potrebno je pronaći predmete poput rimskog novca ili oružja tipičnog za rimske legionare. Bez takve vrste dokaza, priča o izgubljenim legijama je samo legenda“, smatra on.

Ipak, kada su 2005. godine antropolozi Univerziteta u Landžouu uzeli uzorak DNK nešto manje od stotinu stanovnika Dželajdžaja, nakon dve godine temeljne analize dokazano je da 56 procenata analiziranih uzoraka uistinu ima evropeidno poreklo.


Preporuka:  Ningen – Misterija Podvodnog Humanoidnog Stvorenja


Ima li i to veze s blizinom Puta svile ili su njihovi preci zaista ratnici koji su prešli hiljade kilometara i ostavili nauci uzbudljivu zagonetku?

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: Profimedia)

loading...

Related posts

Leave a Comment