Da li ste znali? 

Misteriozni krugovi u Jadranu – Stručnjaci bez objašnjenja

5a735fad2248a6ee573235b6ab7b961a_zps1ca3114d-min

Uz obalu Dugog ostrva uočeno je čak 28 pravilno raspoređenih krugova, prečnika oko 50 metara i nije isključeno da ih ima i više, ali nisu vidljivi na snimcima zbog odbljeska sunca.

Misteriozna pojava pravilnih krugova u blizini nekoliko ostva u Jadranskom moru  je zaintrigirala Hrvatsku, ali i svetsku javnost i stručnjake koji pokušavaju da otkriju uzrok nastanka nesvakidašnje pojave.

Uz obalu Dugog ostrva uočeno je čak 28 pravilno raspoređenih krugova, prečnika oko 50 metara i nije isključeno da ih ima i više, ali nisu vidljivi na snimcima zbog odbljeska sunca, prenosi informativni portal Index.hr.

Pojava tajanstvenih krugova u Jadranskom moru trenutno je omiljena tema razgovora svih ljubitelja misterioznih pojava.

“Da li su hrvatsko more posetili vanzemaljci, radi li se o sili prirode ili su krivolovci dinamitom napravili krugove? Sve su to moguća objašnjenja za krugove koji su primećeni na području kod Dugog ostva, Unije i Srakane”, piše portal.

Biolog Mosor Pravan iz udruženja “Sunce” kaže da nije poznato šta je uzrokovalo nastanak misterioznih krugava, ali je uveren da su posledica ljudskog delovanja.

Naglašava da je u kontaktu sa nekoliko stručnjaka ostao bez objašnjenja i dodaje da ne misi da je pojava prouzrokovana bakterijama ili otrovnim materijama koje uništavaju morsku travu.

“Kad bih morao da pogađam rekao bih da su u pitanju vojni eksperimenti. Posidonija raste sporo, samo dva do tri centimetra godišnje, a među stručnjacima vlada teorija da jednom kad se ovako ukloni više meće narasti na tom mestu. Ssta god da je ovo uzrokovalo moglo se dogoditi pre mnogo godina. Da bi se utvrdio uzrok, prvo bi se trebalo utvrditi koliko su stari ovi krugovi”, objašnjana Pravan.

Biolog precizira da su svi krugovi veliki 50 metara i jedino što varira od ostrva do osrva je njihova međusobna udaljenost.

Inženjeri geologije, nafte i rudarstva tvrde da se ne radi ni o o naftnim istraživanjima jer, kako kažu, ona ne ostavljaju takve tragove i kad se sprovode onda se ne rade pralelno sa obalom.

loading...

“Takođe su odbacili i mogućnost da ih je uzrokovao eksploziv jer bi njegova količina koja može da napravi takvu štetu trebalo da bude ogromna, a takve eksplozije lokalno stanovništvo bi pamtilo dugo”, navodi Pravan i dodaje kako su dobili podatak da nešto slično postoji i u Australiji, a nastalo je prilikom ispitivanja podmorja za potrebe gradnje nuklearne elektrane.

Za neobičnu pojavu zinteresovao se i britansko-američki portal “Mashable” koji je uz bavljenje traženjem uzroka, podsetio da je sličan slučaj misterioznih prstenova morske trave dogodio u Danskoj.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Vatikanska tajna – Jezuiti i Crni Papa ▼


Naučnici su  objasnili da su ti krugovi posledica otrovne supstance koja je ubijala morsku travu, ostavljajući kružne tragove.

Međutim, navodi portal, u ovom slučaju krugovi su veći i praviliniji i po obliku i po šemi po kojoj se pojavljuju.

Šta Vi mislite?

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment