Misteriozni natpis na vekovima starom maču zbunjuje sve!

Mac-misterija-e1439067884569-600x368Srednjovekovni mač na kome se nalazi misteriozni natpis već nekoliko vekova zbunjuje istoričare koji ne mogu da dešifruju poruku koja glasi: NDXOXCHWDRGHDXORVI.

U trenucima nemoći, britanski istoričari su odlučili da pomoć potraže u javnosti. Bilo je raznih sugestija, a kako stvari trenutno stoje, najrealnije je objašnjenje jednog „pomagača“ koji pretpostavlja da je ta slova „nalupao“ neki nepismeni zanatlija.

Inače, mač je pronađen 1825. godine na dnu reke Vitham u Linkolnširu, a veruje se da datira iz 13. veka i da je bio oružje za sada nepoznatog viteza.
– Ovo je tipična vrsta mača koji su koristili srednjovekovni vitezovi i baroni – rekao je Džulijan Harison, kustos muzeja u kome se nalazi ovo zagonetno oružje.

Sa težinom od 1.2 kilograma i dužinom od skoro jednog metra, prema opisu muzeja, ovaj mač je dovoljno moćno oružje da u jednom zamahu prepolovi glavu odraslog muškarca.

Harison je za britanski Dejli Mejl izjavio da je jezik na kome je ispisana poruka nepoznat, i da se najverovatnije radi o skraćenicama koje su imale neko religiozno značenje. On je takođe potvrdio da je mač najverovatnije napravljen na teritoriji današnje Nemačke.

Ukoliko želite da pomognete u rešavanju misterije ovog mača uključite se na blog Britanskog muzeja.

(Izvor: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment