Da li ste znali? 

Mit o drevnom Minotauru

1400029589_17-min
Deo lavirinta / Foto: batona.net

Najpoznatija legenda vezana za Kritsku kulturu bio je mit o Minotauru. Minotaur je bio dete žene kritskog kralja Minoja, Pasifaje, stvor sa ljudskim telom i glavom bika.

Da bi se osvetila Heliju zbog otkrivanja njene preljube s Aresom, Afrodita je u srcu Helijeve kćeri Pasifaje raspalila neprirodnu ljubav prema biku.

Kad je rođen Minotaur, Minoj je po savetu proročišta naredio da  se podigne zdanje s mnogobrojnim salama i hodnicima, lavirint, i tu zatvorio čudovište. Graditelj Lavirinta bio je Dedal, najčuveniji grčki arhitekta.

Atinske žrtve su slate u Lavirint. Žrtve su svaki put birane kockom. To je narušilo ugled kralja Egeja. Tezej je primetio rastuće nezadovoljstvo među Atinjanima.

Zato je, protiv očeve volje, odlučio da ode na Krit ne bi li ubistvom Minotaura povratio ugled svoga oca. Pred polazak, dogovorio se sa njim da u povratku s Krita razvije crna jedra ako ne uspe da ubije Minotaura, a bela ako uspe.

Stigavši na ostrvo, Tezej sreće lepu Minojevu kćer Arijadnu, koja se odmah zaljubljuje u njega i obećava mu pomoć ako se obaveže da je povede sa sobom i uzme za ženu.

Tezej pristaje, a ona mu daje čarobno klupko, pomoću kojeg on označava put kroz hodnike Lavirinta.

Našavši Minotaura u srcu tog zdanja, on ga bez teškoća ubija i izvodi ostale mladiće i devojke. Iste noći u potaji otplovljava s Arijadnom. Usput svraćaju na ostrvo Naksos da prenoće.

Tokom noći Tezeju se u snu javlja boginja Atina, koja mu otkriva da Arijadna nije sudbinom određena da mu bude žena. Stoga on napušta usnulu Arijadnu i nastavlja brodom za Atinu.

Kada se ujutru probudila, Arijadna nije predugo patila jer ju je na ostrvu pronašao bog Dionis i oženio se njome.

loading...

Na putu za Atinu, Tezej zaboravlja da razvije bela jedra. Egej, koji je na jednoj steni iznad mora nestrpljivo iščekivao povratak broda, ugledao je crna jedra i u očajanju se bacio u more, koje se od tog vremena naziva Egejskim.


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |

Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment