Na 11.000 kilometara od Zemlje otkriven nevidljivi štit koji funkcioniše kao pojas odbrane od štetne radijacije? (VIDEO+)

d fhn
Foto: YouTube

Pionirski pokušaj istraživača sa Instituta za tehnologiju Masačusetsa i Univerzitata Kolorada u Bulderu urodio je neverovatnim otkrićem: naučnici su na 11.000 kilometara od Zemlje otkrili nevidljivi štit koji funkcioniše kao pojas odbrane od štetne radijacije!

Naučnici su uz pomoć dve sonde bliznakinje, koje je NASA 2012. poslala u Van Alenov pojas, otkrili gotovo neprobojnu barijeru koja sprečava „elektrone ubice“ s najvećim nabojem energije da dopru do zemlje, objavljeno je u časopisu Nature, prenosi portal Ekonomik tajms.

Ovaj pojas istovremeno štiti jedno štiti astronaute, komunikacione sisteme i satelite od potencijalne štete.

Naučnici kažu i da se elektroni kreću oko Zemlje brzinom približnoj brzini svetlosti, a mogu da oštete strujnu mrežu, utiču na klimu i povećaju broj obolelih od kancera.

Misteriozni štit opisan je kao dva prstena koja se sastoje od visokoenergetskih elektrona i protona. Van Alenovi pojasi otkriveni su pre gotovo 50 godina i nalaze se na oko 40.000 kilometara od Zemljine površine.

Naučnici su utvrdili tačnu lokaciju zaštitnog prstena, a prema izveštaju, on leži između dva Van Alenova radijaciona pojasa. U zavisnosti od količine kosmičkog zračenja, prstenovi se proširuju ili skupljaju i tako štite Zemlju od “ultrabrzih elektrona” koji zahvaljujući njima ne mogu da prodru kroz Zemljinu atmosferu.

Naučnici još ne znaju poreklo štita i kako tačno funkcioniše.

Scientists Discover ‘Invisible Shield’ Around Earth, Baffled at how it formed – VIDEO 1

(Izvor: Tanjug)

loading...

Related posts

Leave a Comment