Da li ste znali? 

”Našao sam testament Aleksandra Velikog”

Jedan istoričar iz Londona tvrdi da je pronašao testament Aleksandra Velikog koji nam je, kako on kaže, sve vreme bio pred očima.

Poslednje želje makedonskog kralja tiču se budućnosti grčko-persijskog carstva koje je stvorio, ali i njegove sahrane i naslednika, smatra Dejvid Grant, koji je deset godina istraživao ovu temu.

Istoričari su dugo verovali da je poslednje poglavlje drevnog rukopisa “Aleksandride” zapravo njegov testament, ali su kasnije odbacili tu ideju smatrajući da je rukopis zapravo fikcija.

Međutim, Grant kaže da je to delo stvarni testament Aleksandra Makedonskog.

Prema njegovim istraživanjima, koja je objavio u novoj knjizi “In Search of the Lost Testament of Alexander the Great”, Grant kaže da su njegov originalni testament odbacili moćni generali, jer je proglašavao njegovog tada nerođenog sina Aleksandra IV i starijeg sina Herakla kao naslednike.

Umesto da prihvate vođstvo mladića, koje su stari Grci smatrali “polutanima”, borili su se jedni protiv drugih u krvavom periodu koji je kasnije nazvan “Ratom dijadoha” ili “Ratom Aleksandrovih naslednika”.

Grant kaže da je originalni testament tajno prepisan i podeljen u vidu pamfleta, jer je jedan od generala želeo da dokaže legitimnost svoje pozicije i sam ih delio narodu.

Ako je Grant u pravu, njegovo otkriće će preokrenuti sve što smo znali o Aleksandrovom testamentu.

“Propaganda kojom odiše pamflet baca ozbiljnu sumnju na autentičnost testamenta, koji je u jednom trenutku postao deo knjige pripovetki koju danas znamo kao ‘Aleksandridu’”, kaže Grant.

“Kad je postao deo te knjige, testament je postao bajka. Međutim, moje istraživanje me navelo na zaključak da je pamflet zasnovan na originalnom testamentu Aleksandra Velikog”.

loading...

Umesto da budu zadovoljni što su dobili mogućnost da vladaju pojedinim regijama u ime Aleksandrovih sinova, generali su želeli da upravljaju celom imperijom.

“Preživeli tekstovi svedoče da nijedan od generala ne bi prihvatio lidera koji potiče od rase koju su lično pokorili. Odbacivanje testamenta i tvrdnje da je Aleksandar umro bez ostavljanja pisanog traga o svojim željama samo su dali legitimitet njihovim kasnijim postupcima.”

Aleksandar Veliki je jedan od najuspešnijih osvajača u istoriji. Neporažen u borbama, stvorio je ogromno carstvo koje se protezalo od Makedonije do Persije, Egipta, pa čak i delova Indije i sve to do 32. godine života, kada je umro.

Preživelo je samo pet svedočanstava o njegovoj smrti u Vavilonu 323. godine pre nove ere. Nijedno nije napisao očevidac i sva su manje ili više suprotstavljena.

Prema jednom, Aleksandar je umro ostavljajući kraljevstvo “najjačem” ili “najvrednijem” od svojih generala. Prema drugom, umro je bez reči i u komi, bez ikakvih planova o nasledniku.

Zbog ovih svedočanstava istoričari su ignorisali testament koji je naveden u poslednjim stranama “Aleksandride”.

Međutim, Grant smatra da je upravo to pravi testament, budući da je Aleksandar obraćao pažnju na detalje, baš zbog toga što je znao da su njegovi generali željni vlasti.

“Jasno je da je testament objavio jedan od generala, koji je želeo da stekne podršku svojih suparnika. Međutim, mnogi previđaju jednostavnu logiku: objavljivanje lažnog testamenta bilo bi opasno po onog ko ga je pustio u promet, naročito za generala sa visokim činom. Samo bi pozivanjem na stvarnu poslednju želju Aleksandra Velikog autor pamfleta mogao da računa na sticanje moći”, smatra Grant.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(Daily Mail/B92.net / foto: Wikimedia Commons)

loading...

Related posts

Leave a Comment