Naučna otkrića: Šta nas to očekuje u budućnosti?

Foto: quotes.lifehack.org

Kontaktna sočiva s pristupom Internetu, „rezervni delovi“ tela, oživljavanje dinosaurusa, usporavanje starenja čoveka, letenje kosmičkim brodom ka udaljenim zvezdama, zauvek će promeniti život na planeti. Naučnici uveliko rade na njihovoj realizaciji, a već do 2030. godine se očekuje nekoliko značajnih naučnih otkrića.

Mičio Kaku, profesor teorijske fizike Univerziteta „Siti” u Njujorku, ukazao je da se do 2030. godine očekuje nekoliko značajnih naučnih otkrića, uključujući kontaktna sočiva s pristupom Internetu.

Na prototipu takvog uređaja radi profesor Babak Parviz s Univerziteta Vašington, koji je za londonski dnevnik Tajms pojasnio da će taj uređaj moći da raspoznaje lica ili da automatski prevodi sa stranih jezika.

Očekuje se da će se do 2030. godine u slobodnoj prodaji pojaviti „rezervni delovi” za ljudski organizam. Već i sada naučna dostignuća omogućavaju da se naprave hrskavica, kosti, koža, uši, nos, krvni sudovi, srčani zalisci, mokraćna bešika i traheje. Do tada će čovek, možda ovladati i telepatijom.

Već neko vreme osobama koje pate od potpunog gubitka mišićne funkcije u mozak se ugrađuju mikrosheme, uz pomoć kojih oni snagom svojih misli uče da pišu elektronska pisma, da igraju video-igrice i surfuju Internetom. Inženjeri kompanije „Honda korporejšen” su na tom principu kreirali robota.

„Postoji verovatnoća da će naučnici do 2070. godine uspeti da ožive izumrle životinje”, rekao je profesor Kaku, prognozirajući kakva će se naučna dostignića pojaviti do 2100. godine. Do sada je već dešifrovan genom neandertalca, a u naučnim krugovima se govori o perspektivama ponovnog oživljavanja tog pretka čoveka.

„Mislim da će to biti moguće kada dobijemo instrumente za genetske manipulacije. Takvi instrumenti će se teoretski pojaviti pre ili kasnije. Pitanje je samo da li je to potrebno raditi”, ukazao je Robert Lanza iz korporacije „Edvands sel tehnolodži”.

Do 2070. godine se očekuje i pojava tehnologija koje će omogućiti da se uspori starenje čoveka, a tri decenije kasnije mogu se ostvariti maštanja naučnika o materiji koja se može programirati, odnosno, menjati oblik.

Početkom 22. veka pojaviće se kosmički brod koji bi mogao da putuje ka zvezdama, smatraju naučnici. Do tada će ljudska civilizacija odneti pobedu nad rakom, a očekuje se i „stapanje čoveka sa robotima”.

„U naš svakodnevni život 2100. godine ući će razumni roboti, ali mi nećemo biti odvojeni od njih, već ćemo pre sami delimično postati roboti i biti povezani sa njima”, prognozira naučnik Rodni Bruks sa Tehnološkog instituta Masačusets i dodaje da će doći do prodora u kosmičkom turizmu, što je u direktnoj vezi sa konstrukcijom kosmičkog lifta.

loading...

(Izvor: RTS)

loading...

Related posts

Leave a Comment